Konečného čeká životní zápas. Jestli nevyhraju, končím

Sport ČTK Sport, ČTK
5. 4. 2012 9:30
Zápas o titul mistra světa začne dnes ve 21 hodin
Dostane Lukáš Konečný do svého držení premiérový titul mistra světa?
Dostane Lukáš Konečný do svého držení premiérový titul mistra světa? | Foto: ČTK

Brno - Boxer Lukáš Konečný se může stát prvním českým profesionálním mistrem světa v historii, i když "pouze" prozatímním.

V rodném Brně, před vlastními fanoušky, se ve čtvrtek utká o pás šampiona organizace WBO v lehké střední váze se Salimem Larbim z Francie. Zápas vypsaný tradičně na 12 kol začne ve 21:00 a Konečný je jednoznačným favoritem.

"Je to strašně blízko, takhle to nikdy nebylo. Uvědomuji si to, což je trochu průšvih, protože bych na to neměl brát ohled. Když o tom vím, jsem schopný decentně polevit, což bych neměl," uvedl Konečný, který ale věří, že si s Larbim poradí.

"Rád bych vyhrál před limitem," dodal třiatřicetiletý Konečný, který má za sebou 50 zápasů v profiringu, z nichž 47 vyhrál.

Čtěte také:
Nesmím nic podcenit, říká Konečný před životním zápasem

O devět let mladší Larbi odboxoval 19 zápasů a sedmnáctkrát se radoval z výhry. V žebříčku webu boxrec.com oba soupeře dělí 90 míst. Zatímco Konečný je třináctý, Larbi 103.

"Vím, že bych měl jednoznačně vyhrát. Ale uvědomuju si, že je to všechno jen v rovině úvah, teorií. To, co se bude dít v ringu, může být diametrálně odlišné. Uvidíme, třeba ho sežeru hned v první minutě, anebo to bude přesný opak a sežere on mne," pousmál se Konečný.

"V Brně bych neměl prohrát s nikým, snad to potvrdím"

Výhodou pro člena německé stáje SES manažera Ulfa Steinfortha je i fakt, že bude boxovat v Brně, kde se narodil.

"Už dříve jsem říkal, že bych doma v České republice a hlavně v Brně neměl prohrát s nikým. Tak věřím, že to potvrdím," uvedl Konečný.

Lukáš Konečný během tiskové konference
Lukáš Konečný během tiskové konference | Foto: Eduard Erben

Nadcházející duel bere jako životní šanci. O pás šampiona WBO bude boxovat již podruhé, v dubnu 2008 v Drážďanech kontroverzně prohrál s Ukrajincem Sergejem Dzinzirukem.

Právě s Dzinzirukem se měl původně v Brně utkat, jeho soupeř ale kvůli údajnému zranění zápas v září zrušil. Podobný osud potkal i plánovaný duel Konečný - Zaurbek Bajsangurov, který se měl uskutečnit v březnu v Brovarech u Kyjeva.

I kvůli tomu dvojnásobný bronzový medailista z amatérského mistrovství světa čeká na zápas již téměř rok.

Právě Bajsangurov by měl být v ideálním případě jeho dalším soupeřem. Právě on je totiž držitelem titulu mistra světa WBO, který je vzhledem k jeho zdravotním problémům prozatímně uvolněn.

"Jakmile se uzdraví, získá ho zpět a já budu mít šanci boxovat s ním, pokud tedy vyhraji. Kdyby on nechtěl, nebo byl dlouho marod, stal bych se plnohodnotným šampionem já," uvedl Konečný.

"Kdybych prohrál s Larbim, už by o mě nikdo nestál"

Podle pravidel WBO by se souboj Bajsangurova s vítězem čtvrtečního duelu měl uskutečnit do 90 dnů.

Případná nečekaná porážka by pro Konečného nejspíš znamenala konec kariéry.

Lukáš Konečný při tréninku
Lukáš Konečný při tréninku | Foto: Eduard Erben

"Určitě bych o tom uvažoval. Takováhle šance vyhrát titul mistra světa, při vší úctě k Larbimu, se už nebude opakovat. A jak bych chtěl potom porazit Bajsangurova nebo Dzinziruka, kdybych si neporadil s Larbim?! A proč by oni o mě stáli?" řekl Konečný.

Do odpoledního vážení držel hladovku, neboť ráno měl ještě půldruhého kilogramu nad limit. "Celý den jsem nic nejedl a nepil. Zatrénoval jsem si a přebytečná kila se mi podařilo shodit," řekl ČTK Konečný.

Při odpoledním oficiálním vážení měl 69,70 kilogramu, jeho soupeř vážil 67,40 kg.

"Musel jsem to chviličku do vážení vydržet. Už jsem najedený a napil jsem se. Takže jsem klidný," dodal Konečný, jenž před vážením konzumoval pouze jednu proteinovou tyčku a tři deci iontového nápoje.

"Večer se už mohu najíst. Ale rozhodně to nepřeženu," uvedl Konečný.

Jednoznačný průběh zápasu avizují i kurzy sázkové kanceláře Fortuna. Na to, že Konečný vyhraje, je kurz 1,15:1, že svého soupeře dokáže knockoutovat, je pak 1,6:1. Můžete si vsadit, že v duelu nebude počítáno více než dvakrát (1,33:1) a na to, že se konec dá čekat mezi 5. a 8. kolem (1,7:1).

 

Právě se děje

Další zprávy