Volejbalistky Brna v poháru překvapivě zdolaly Baku

ČTK ČTK
22. 2. 2012 21:51
Vyzývací pohár: KP Brno - Lokomotiv Baku 3:2
Foto: Lukáš Drštička

Brno - Volejbalistky KP Brno nečekaně porazily v prvním čtvrtfinále Vyzývacího poháru na domácí půdě favorizovaný Lokomotiv Baku 3:2.

Rozhodující tiebreak vyhrály domácí hráčky 15:12, mečbol proměnily po 135 minutách hry. Odveta je na programu příští středu od 15:00 SEČ v Baku. V případě porážky Brňanek rozhodne o postupujícím zlatý set.

Hlavními tahounkami Brňanek byly přesně zakončující Staňková a také Onderková se zkušenou Tobiášovou, na síti se dařilo Michalíkové se Svobodníkovou. Tým Lokomotivu se musel obejít bez zkušené kubánské reprezentantky Sanchezové, která se zranila při úterním předzápasovém tréninku.

Čtěte také:

Volejbalistky Brna vydřely výhru nad Chimikem Južnyj
Volejbalistky Prostějova málem zaskočily favorizované Fenerbahce

Klíčem k překvapivé výhře brněnského týmu byla výborně zvládnutá koncovka první sady. Moravankám přitom utekla střední pasáž, v níž se zahraniční hvězdy v týmu soupeře prosazovaly větším důrazem.

Většinu útoků táhla z bočních stran sítě americká smečařka Metcalfová a proti jejím razantním míčům byly domácí hráčky často bezradné. Volejbalistky Baku získaly v závěru setu dokonce pětibodový náskok 23:18.

Domácí volejbalistky se ale v bouřlivé atmosféře vytáhly k vynikajícímu výkonu a výsledek otočily. Zpřesnily bloky, odvrátily pět setbolů a v dramatické koncovce se podařilo svěřenkyním trenéra Ondřeje Marka po přesném bloku Onderkové získat první sadu v poměru 30:28.

Herní pohoda vydržela ve druhém setu Brňankám jen do stavu 8:5. Postupně převzal iniciativu soupeř a druhá sada se stala už snadnou kořistí ázerbájdžánského týmu. Také proto, že se v této části hry nevydařil Brňankám ani jeden blok.

Ale ve třetím dějství se zase vrátily domácí hráčky k výkonu z konce prvního setu a znovu šly do vedení. V další sadě pro změnu zvládly lépe koncovku soupeřky, ale mladým brněnským týmem to neotřáslo.

Tiebreak režírovaly domácí hráčky a favorizovaný Lokomotiv pouze dotahoval ztrátu. Navíc v závěru zápasu se za stavu 11:10 zranila při pokusu o výskok po špatném došlapu venezuelská opora Gomezová, jež musela s podvrtnutým kotníkem z palubovky, a hostující tým už se na odpor nezmohl.

Vyzývací pohár volejbalistek, první zápas čtvrtfinále:

KP Brno - Lokomotiv Baku 3:2 (28, -16, 20, -20, 12)

Rozhodčí: Firincioglu (Tur.), Georgiadis (Řec.). Čas: 135 min. Diváci: 1400.

Sestava KP Brno: Michalíková, Onderková, Vincourová, Tobiášová, Staňková, Svobodníková, libero Melichárková - Toufarová, Jiroušková. Trenér: Marek.

 

Právě se děje

Další zprávy