VIDEO Chisorovi s Hayem hrozí doživotní distanc

ČTK ČTK
20. 2. 2012 21:10
Oba britské boxery chce potrestat národní svaz
Dereck Chisora (vlevo) při potyčce s Davidem Hayem
Dereck Chisora (vlevo) při potyčce s Davidem Hayem | Foto: Reuters

Mnichov/Londýn - Britským boxerům Derecku Chisorovi a Davidu Hayeovi hrozí za jejich potyčku na tiskové konferenci v Mnichově doživotní distanc.

Národní svaz se chystá skandální události po sobotním duelu Chisory s Vitalijem Kličkem důkladně prošetřit a nevylučuje maximální tresty.

"Doživotní zákaz je jedna z možností," řekl BBC generální sekretář kontrolní komise britského svazu Robert Smith. "Můžeme udělit pokutu, můžeme suspendovat nebo můžeme odebrat licenci," dodal.

Čtěte také:
Brit Chisora bojoval, Kličko ale titul obhájil na body
VIDEO Zastřelím tě, řval Chisora. Létaly pěsti i kamery

Případný trest by nejspíš tvrději dopadl na Chisoru, neboť Haye loni v říjnu oficiálně ukončil kariéru. Pokud by se však chtěl bývalý šampion WBA vrátit, o čemž se v poslední době spekulovalo, nemusel by dostat licenci.

"Budu o tom mluvit s prezidentem německého svazu a s německou policií a pak zaujmeme patřičné stanovisko. Rozhodně to skončí disciplinárním řízením - a to minimálně s Chisorou," uvedl Smith.

Připomeňte si potyčku Chisory s Hayem (zdroj: youtube.com)

Mnichovské události označil za jeden z nejtemnějších momentů v historii britského boxu.

Chisora se v Německu postaral o kontroverze před, během i po duelu o mistrovský pás organizace WBC, který prohrál na body.

Foto: Reuters

Při pátečním vážení udeřil Klička do tváře, v ringu před zápasem vyplivl vodu na jeho bratra Vladimira a poté došlo na rvačku s Hayem, který zápas spolukomentoval pro televizi.

Oba boxeři se na tiskové konferenci dostali nejprve do slovní přestřelky, která přerostla v potyčku. Chisora tvrdil, že ho Haye napadl skleněnou lahví a na oplátku mu vyhrožoval, že ho zastřelí.

Při pokusu odcestovat z Německa skončil Chisora i se svým trenérem na policii a až po výslechu mohl opustit zemi, do níž se už podle všeho jako boxer nevrátí.

"Tohoto člověka už v životě nechci vidět v německém ringu," uvedl prezident Svazu německých profesionálních boxerů Thomas Pütz.

Po přísném trestu pro svého sobotního soupeře volá i Vitalij Kličko. "Takové chování musí skončit, jinak to s naším sportem půjde rychle z kopce," řekl čtyřicetiletý Ukrajinec.

První sankci už Chisora pocítil, neboť jeho odměna 500.000 dolarů za sobotní zápas byla kvůli incidentu zkrácena nejprve o 50.000 a pak o dalších dvacet tisíc dolarů, které budou věnovány částečně na dobročinné účely.

Chisora: Stydím se, chtěl bych se omluvit

Chisora nyní dva dny po incidentu přispěchal s kajícným prohlášením, ve kterém označil své chování za neomluvitelné, nechal se prý strhnout v návalu frustrace. "Chtěl bych se z celého srdce omluvit. Zklamal jsem svoji rodinu, tým a především sport, který tak miluji. Stydím se," uvedl Chisora.

Haye se na rozdíl od Chisory policejnímu výslechu v Mnichově vyhnul nenadálým odletem, o dalším postupu a jeho případném předvolání má podle agentury DPA rozhodnout státní zástupce. Svůj úprk z Německa vysvětlil Haye v prohlášení obavami o své zdraví v souvislosti s výhrůžkami, které si vyslechl od Chisory.

Haye je stejně jako Chisora vyšetřován kvůli podezření z ublížení na zdraví. Sám označil za původce šarvátky Chisoru a přislíbil přinejmenším boxerským autoritám, že je připraven při vyšetřování skandálu spolupracovat.

"Velmi mě mrzí, že jsem byl součástí něčeho takového. Nejsem žádný andílek a nemám nic proti nějakým drobným slovním přestřelkám, které dělají box zajímavějším, ale za 21 let mé kariéry jsem nic takového, co se stalo v sobotu, nezažil ani nebyl toho svědkem," napsal Haye.

 

Právě se děje

Další zprávy