Volejbalistky Prostějova podlehly v LM Fenerbahce

ČTK ČTK
1. 2. 2012 19:30
Prostějov - Fenerbahce 1:3 (25:23, 23:25, 17:25, 16:25)
Foto: Lukáš Drštička

Prostějov - Volejbalistkám Prostějova se nepodařilo zaskočit v úvodním osmifinále Ligy mistryň Fenerbahce Istanbul a favoritovi celé soutěže podlehly na domácí palubovce 1:3.

První sadu sice prostějovský tým vydřel pro sebe v koncovce 25:23, ale pak už se radoval turecký medailista Ligy mistryň z posledních dvou sezon.

Prostějovské hráčky začaly proti ambiciózním soupeřkám bez zábran a po celý zápas hrály na hranici svých možností.

Čtěte také:
Liga mistryň: Prostějov zaskočil Kazaň a vydřel postup

Zpočátku zejména proti bloku Brazilky Fabiany a postupně proti skvěle šlapajícímu Fenerbahce s řadou světových hvězd se přesvědčily, že proti nim stojí špičkový evropský klub.

V úvodu nicméně domácí hráčky dokázaly vymazat až pětibodovou ztrátu a díky dvěma přímým bodům ze servisu Izraelky Anny Veliké vyhrály v koncovce úvodní set.

Čada: Soupeřky se dostaly po výhře v druhém setu na koně

Fenerbahce pak zapnulo na vyšší obrátky. Trenér Miroslav Čada se soupeřky snažil zastavit dvojstřídáním, jenže další koncovku už české mistryně neotočily.

"To byla rozhodující chvíle, kdybychom znovu využili koncovky, pokračovali bychom ve stejné hře. Takto se ale dostaly soupeřky na koně a byly ve všem jistější," řekl České televizi kouč Čada.

Foto: Lukáš Drštička

Jeho svěřenkyním se podařila ve druhé sadě nevídaná věc: kvalitním servisem vyhnaly z kurtu libero tureckého celku.

Třetí set začaly Moravanky výborně, jenže po technickém oddechovém čase ztratily vedení 8:4 a další klíčová pasáž přišla ve střední části.

Prostějov nezastavil při podání Erdemové šestibodovou šňůru, Fenerbahce uteklo až na 19:14 a třetí dějství bylo pro domácí volejbalistky ztraceno.

Zatímco Prostějov proklouzl do play off na poslední chvíli a se štěstím vybojoval postup v Lize mistryň třetí rok po sobě, proti Fenerbahce mu nestačil ani nejlepší výkon v tomto ročníku elitní soutěže.

"Budeme se v Turecku snažit vzdorovat co nejdéle"

Turecký tým na Hané potvrdil roli vítěze základní skupiny i ambice, že chce trofej konečně uzmout. Čtvrtou sadu od začátku režíroval a má hodně blízko k postupu do čtvrtfinále.

"Sehráli jsme vynikající utkání, byly tam výborné výměny, kdy jsme se prosazovali v obraně. Až na ten konec můžeme být spokojení," mínil trenér Čada.

Ocenil také kvalitu Fenerbahce. "Budeme se v Turecku snažit vzdorovat co nejdéle, dnes se nám to dařilo přes polovinu zápasu. Zcela určitě to bylo naše nejlepší vystoupení v této sezoně," dodal prostějovský kouč.

Odveta v Istanbulu se uskuteční ve čtvrtek 9. února od 19:00. Kdyby Prostějov senzačně vyhrál, musel by následně zvládnout i rozhodující zlatý set.

Výsledek:

Modřanská Prostějov - Fenerbahce Istanbul 1:3 (23, -23, -17, -16)

Rozhodčí: Isajlovic (Rak.), Van Gompel (Niz.). Čas: 103 min. Diváci: 1400.
Prostějov: Horká, Hrončeková, Popovičová, Veliká, Monzoniová, Smáková, libero Chlumská - Soaresová, Kubínová, Artmenková. Trenér: Čada.
Fenerbahce: Aydemirová, Tomová, Fabiana, Tokatliogluová, Kim Jon Kong, Erdemová, libero Dalbelerová - Šaškovová, Kocyigitová, libero Güneyligilová. Trenér: Zé Roberto.

 

Právě se děje

Další zprávy