Pardubická může být v sobotu. A za peníze města

Martin Cáp Martin Cáp
1. 2. 2012 15:18
Slavný dostih by mohlo pořádat samo město
Velká pardubická má své hrdiny. Na obrázku klisna Sixteen.
Velká pardubická má své hrdiny. Na obrázku klisna Sixteen. | Foto: Reuters

Pardubice - Druhá neděle v říjnu, zněl dlouhá léta spolehlivý údaj, kdy se běží nejslavnější český dostih Velká pardubická. To ale nemusí letos platit.

O 14. říjen 2012 se totiž kromě závodiště hlásí také pořadatelé plochodrážní Zlaté přilby. Nabitý mezinárodní kalendář mají dostihy i plochá dráha a ustoupit se nechce nikomu.

Město Pardubice nyní přichází s novým návrhem. Prostřednictvím Dostihového spolku požádá řídící dostihovou organizaci Jockey Club, aby podpořil přesunutí Velké pardubické na sobotu 13. října.

"V Pardubicích se obvykle běhají rovinové dostihy v sobotu a překážkové v neděli. Kdyby se to letos otočilo a Velká uvolnila nedělní termín, velmi by to pomohlo městu i řadě obyvatel," řekla primátorka Štěpánka Fraňková.

Prezident Jockey Clubu Václav Luka nechtěl předjímat, zda dostihové vedení nejnovější pardubický nápad přijme. Připustil ale, že momentálně nevidí zásadní argument proti. "Musíme to projednat," dodal.

Sobotní termín by byl v novodobé historii novum, i když ve svých dřevních dobách koncem 19. století se Velká pardubická běžně pořádala ve všední den.

Váňova omluvenka

Nabídka Josefa Váni

  • dlouhodobý pronájem závodiště na 20 let
  • zajištění kompletní dostihové sezony
  • zvýšení dotace Velké pardubické na 300 000 eur
  • údržba areálu z vlastních zdrojů
  • posílení prestiže značky VP ve světě, větší zahraniční účast
  • nové dostihy: Malá pardubická, Dostihový pohár Josefa Váni a další
  • posílení využití areálu závodiště dalšími akcemi sportovního a kulturního charakteru

Termín ale zdaleka není jedinou nejasností kolem pardubických dostihů. V zákulisí pořádajícího Dostihového spolku, jehož majoritním akcionářem je město Pardubice, nadále pokračuje boj o vliv na budoucnost závodiště.

Hned několik nabídek včetně plánu nákladů a předjednaného sponzorského portfolia předložila skupina podnikatelů kolem žokeje a trenéra Josefa Váni, město ale opakovaně jeho plány odmítlo.

K další schůzce Fraňkové a Váni mělo dojít v pátek 3. února, oba aktéři si ale mezitím vyměnili vzkazy přes média. Minulý týden se také potkali na jednání Rady Jockey Clubu.

"Je zbytečné, abych na páteční schůzku jezdil. Domníval jsem se, že předmětem jednání bude předložení garancí, že to, co nabízím, je reálné. Byli jsme proto připraveni finanční krytí doložit i bankovními zárukami a odtajnit sponzory. Za této situace mi nezbývá, než se ze schůzky u paní primátorky omluvit," prohlásil Váňa.

Varianty pro černý scénář

Váňova skupina, jejíž složení chtěl žokej a trenér odtajnit až po případné dohodě s městem, chtěla závodiště převzít do poloviny února, aby stihla včas připravit a sponzorsky pokrýt dostihovou sezonu.

A právě to je podle Fraňkové hlavní důvod, proč město nemůže Váňovu nabídku v této formě akceptovat.

Dostihy v Pardubicích - ilustrační foto
Dostihy v Pardubicích - ilustrační foto | Foto: Reuters

"Opravdu to teď objektivně nejde. Město musí postupovat podle koncesního výběrového řízení, které trvá 4 - 6 měsíců. Momentálně probíhá třeba na koupaliště," řekla Fraňková, která už dříve Váňu ujistila, že se vzájemné spolupráci nebrání a naopak by ji uvítala.

Město jako majitel závodiště navíc nechce jen tak nechat padnout Dostihový spolek, který dostihy od poloviny 90. let pořádá a v němž Pardubice vlastní 51% akcií.

Fraňková nadále jedná s minoritními akcionáři o navýšení základního kapitálu a další čtyřmilionové finanční injekci. K tomu potřebuje souhlas 66% akcionářů.

Pokud valná hromada akcionářů stabilizační opatření nepodpoří, město je připraveno poslat Dostihový spolek do insolvence.

"To by byl černý scénář, ale i na tuto situaci se připravujeme, abychom neohrozili letošní dostihy. Máme jedno krizové řešení," dodala Fraňková.

Pardubice by podle ní v případě insolvence Dostihového spolku mohly pořádat dostihy prostřednictvím svého oddělení péče o majetek města.

Jak by v takovém případě vypadala letošní sezóna, která kromě Velké pardubické čítá i čtyři kvalifikace a několik dalších dostihových dnů, je ale otázkou.

Bílá místa v účetnictví

Radnice jako dočasný pořadatel slavných dostihů je scénář, který se nezamlouvá jen Josefu Váňovi a jeho skupině, ale také řadě jiných lidí z dostihového sportu.

Bylo to právě město, které nedokázalo svou dceřinou firmu uhlídat a které dopustilo, že účetnictví Dostihového spolku z předchozích let po auditu z roku 2010 zkoumá policie i státní zastupitelství.

"Chybí řada faktur a jsou tam velká bílá místa. Vidím to jako velké selhání představenstva i dozorčí rady," krčí rameny Fraňková.

Dostihový spolek v posledních letech získal image neprůhledné městské společnosti, ve které se bez větších mantinelů sluní regionální politici a podnikatelé v záři reflektorů kolem Velké pardubické.

Právě nulové zatížení městského rozpočtu je silnou stránkou Váňova projektu.

"Veřejnost v době recese a krize jistě uvítá úsporu desítek milionů korun v městském rozpočtu například pro péči o seniory, školky, nebo rodiny s malými dětmi," napsal Váňa ve své nabídce, kterou začátkem ledna předložil radnici a následně i novinářům.

Se změnami se počítá

Minimálně v jednom bodě ale může radnice vyjít Váňovi vstříc. Osminásobný vítěz Velké pardubické se v minulosti opakovaně vymezil proti minulému i současnému vedení Dostihového spolku.

Primátorka Fraňková ve středu připustila, že ve vedení závodiště může v blízké době dojít ke změnám. "Současné vedení jsme od začátku vnímali jako krizový management s omezeným časovým mandátem," dodala.

Mezitím ale utíká všem aktérům sporu o Pardubice čas. První dostihy se mají podle navržené termínové listiny konat už 8. května.

 

Právě se děje

Další zprávy