Žokej Minařík má zase německý titul. A víc se nacestuje

Sport Sport
1. 1. 2012 17:43
Jeho koně vyběhaly více než 800 tisíc eur
Filip Minařík vítězí s ryzákem Shamalganem v Baden Badenu
Filip Minařík vítězí s ryzákem Shamalganem v Baden Badenu | Foto: Baden Racing

Praha - Když Filip Minařík v sobotu odsedlával v německém Neussu posledního ze zhruba šesti stovek koní, které v roce 2011 odjezdil, na žádné oslavy se necítil.

Nejúspěšnější žokej české historie přitom podruhé v kariéře získal titul šampiona německých žokejů.

„Na Silvestra to byl jen takový dojezd, měli jsme toho už všichni dost. Před posledním víkendem jsem měl na druhého Alexandera Pietsche náskok tří vítězství a každý dostih, který můj soupeř nevyhrál, byl bod pro mě," řekl Minařík.

Čtěte také:
Pravdivý obraz Josefa Váni, borce z Velké pardubické

Na úspěch, který může vzdáleně připomínat vítězství v kanadském bodování velké evropské ligy, stačilo českému jezdci 81 vítězství. K nim přidal dalších dvanáct v jiných zemích a přes 800 tisíc eur, které jeho koně v součtu vyběhali.

„Šampionský titul není nutně pro nejlepšího žokeje, spíše pro toho nejpracovitějšího. Už v roce 2005 jsem se přesvědčil, co to obnáší. Po celý rok objíždět všechna závodiště, intenzivně sbírat body a ještě mít kopec štěstí," dodal Minařík.

Peníze jsou ve Francii

Syn bývalého šampiona československých žokejů Ferdinanda Minaříka odešel do Německa před šestnácti lety. Od roku 2000 působí v Kolíně nad Rýnem, a pokud zůstaneme u hokejových paralel, ve své disciplíně má tak výsadní pozici jako Jaromír Jágr.

Celkově zatím stihl vyhrát 1123 dostihů v osmi různých zemích a na kontě má 26 grupových dostihů, jakýchsi „velkých cen" evropského kalendáře. Přesto si nemůže dovolit vynechávat ani mítinky na menších závodištích a většinu roku tráví na dálnicích.

V posledních měsících sbíral úspěchy i při výjezdech do Francie, Belgie či Švýcarska. Tam všude sponzoruje dostihy monopolní francouzská sázková kancelář PMU a běhá se tam o nemalé částky.

„Žokej musí jet tam, kde se dají vydělat peníze. PMU je v Evropě svébytný fenomén a angažmá na takových mítincích mě intenzivně zajímají. Cestovat pouze po Německu se už příliš nevyplatí," konstatuje Minařík.

Žokej jako nadšený divák

Největším zážitkem uplynulé sezony pro něj paradoxně bylo vítězství někoho jiného. Minaříkův stájový kolega Andrasch Starke vyhrál s klisnou Danedream nejbohatší evropský dostih Cenu vítězného oblouku v Paříži.

Ještě při loňské dražbě  v Baden Badenu Minařík marně radil českým stájím, aby si Danedream za cenu v řádu několika tisíc eur koupily. Krajané ale žokejův tip neposlechli a budoucí superhvězda zůstala doma.

„Prožíval jsem její úspěchy jako zasvěcený zúčastněný divák a byl to pro mě silnější zážitek, než všechna moje vítězství. Když se na jaře ještě nevědělo, jak dobrá ta klisna je, dostal jsem se do jejího sedla a později jsem jezdil její sparing-partnery v tréninku. Myšlenka, že jsem vyhrál šampionát v roce této výjimečné klisny se mi dost líbí," uzavírá Minařík.

 

Právě se děje

Další zprávy