Rodiny chudnou. Sport je drahý a děti fetují a kradou

Miloslav Lubas
25. 12. 2011 21:30
Šance je jen jedna. ´Obrat´ hazardní hráče
Fotbal už dávno není lidovou zábavou pro nejchudší vrstvy
Fotbal už dávno není lidovou zábavou pro nejchudší vrstvy | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Liberec - Existoval v Česku v roce 2011 ještě vůbec nějaký sport děti z chudých rodin?

Leda kuličky, chce se říci ironicky, když se podíváte na měsíční sazebníky některých klubů. Ale nic jiného jim nezbývá.

Sazka vyschla a nové prameny peněz nevytryskly. Především kvůli novému loterijnímu zákonu, kvůli němuž sport v příštím roce přijde o další desítky milionů.

Sokol Doubí, fotbalový klub z okraje Liberce, musí vybírat za každého eléva 400 korun měsíčně, aby měl z čeho utáhnout svou existenci.

Čtěte také:
ČSTV na rozcestí: ve hře je majetek za stamiliony korun
Sportovci válčí o dvě miliardy. ´Sedí´ na nich senátoři
Útěk před hazardní daní. Sázkovky aktivují krizový plán

Když dáte v Liberci dítě do oddílu trampolín a chcete, aby trénovalo pěkrát týdně, nezbývá vám nic jiného, než uškudlit 10.000 ročně.

Špičkový trenér bere jak pokladní v marketu

Trampolínisté dostali letos od mateřské TJ Lokomotiva 80.000 korun na pronájmy.

Daně ze sázek jsou nadějí pro český sport
Daně ze sázek jsou nadějí pro český sport | Foto: Aktuálně.cz

Na skoro všechno ostatní si obstarávají peníze sami - z příspěvků rodičů, z honorářů za exibiční vystoupení nebo za z poplatků za letní tábory.

Aktuálně.cz to řekl předseda oddílu Miroslav Patrman. Jako hlavní trenér žije z měsíčního platu 20.000 korun.

Mezi jeho svěřence patří dvanáctá trampolínistka z mistrovství světa Zita Frydrychová. V polovině ledna ji čeká druhé kolo kvalifikace na olympiádu do Londýna.

Ostatní trenéři mají za hodinu práce 75 korun - přibližně stejně jako pokladní v supermarketu.

Venkovští trenéři na své práci s dětmi tratí

Ale to jsou na tom ještě skvěle. Spousta trenérů fotbalové mládeže v menších venkovských klubech se věnuje dětem úplně zadarmo. A nikdo jim nedá ani korun za protelefonované hodiny nebo za benzín, spálený cestou na tréninky a zápasy.

"Český sport dostává ročně o jednu a půl až o dvě miliardy korun méně, než by potřeboval," upozornil na začátku letošního roku předseda ČSTV v Libereckém kraji Vladimír Boháč. "Některé tělovýchovné jednoty nás prosí o půjčky, aby mohly zaplatit zálohy na elektřinu."

Senátor Karel Kapoun je politikem, který ví o sportu hodně
Senátor Karel Kapoun je politikem, který ví o sportu hodně | Foto: Jan Langer

V chátrajících sokolovnách hrozí úrazy. Oddílům a tělovýchovným jednotám chybí peníze na revize elektřiny nebo nářadí.

TJ Jiskra Harrachov nezískala na činnost žádné "svazové" peníze od roku 2006. "Přestaly chodit poté, co se začala splácet hokejová Sazka aréna. Předtím jsme měli až 200.000 korun ročně," upozornil předseda Jiskry Otakar Jiroutek.

Roční rozpočet Jiskry se pohybuje mezi 1,5 a dvěma miliony korun. Od začátku potíží v Sazce stouply v Jiskře členské příspěvky třikrát.

Tělovýchovné jednoty si občas přivydělávají podnikáním, ale kvůli hospodářské krizi jim výrazně klesly příjmy. Harrachovská Jiskra získala ze svého kempu v minulém a přeminulém roku skoro o třetinu peněz méně než dříve.

Politici o problémech vědí. Slyší o nich pořád

"Pokud oddílům nepomůže co nejdříve stát, špatná situace se ještě zhorší," uvedl v únoru senátor za ČSSD Karel Kapoun. Slova o velkém nedostatku peněz v klubech slyší každý týden. 

Na Českolipsku píská okresní soutěže a pracuje tam jako předseda  fotbalového svazu. Je také funkcionářem fotbalového oddílu TJ Doksy.

"Velkými vzory pro žáky o dorostence by mohli být bývalí nejlepší hráči, ale většinou se jim nechtějí věnovat. Museli by to dělat často úplně zadarmo a na úkor své práce i rodiny," upozornil Kapoun.

Nyní svádí Český olympijský výbor a sportovní svazy bitvu o to, aby senátoři posvětili nový loterijní zákon. Pokud tak neučiní do konce roku, přijde český sport v příštím roce o dvě miliardy korun.

"Potřebovali by je  je hlavně ´kluci v trenýrkách´,"prohlásil v listopadu místopředseda ČOV Jiří Kejval.  A posloužil příkladem, jak majitelé firem, bohatnoucí z hazardu, ´podporovali´ v minulých letech sport. Založili si třeba autoklub a za peníze, které měli podle zákona věnovat na tělovýchovu, si koupili luxusní ferrari.

Ať dětem platí sportování největší hazardní hráči

"Nechápu, proč se s loterijním zákonem  ním tak otálelo, když by výrazně přispěl k tomu, aby do celého českého sportu šly potřebné tři až čtyři miliardy korun ročně," konstatoval Kapoun. 

Fotbalový předseda Miroslav Pelta stojí s ostatními sbazy v jednom šiku  v bitvě o státní peníze
Fotbalový předseda Miroslav Pelta stojí s ostatními sbazy v jednom šiku v bitvě o státní peníze | Foto: ČTK

"Venkovský fotbal by měl mít alespoň tolik peněz, aby amatérské oddíly mohly trenérům mládeže koupit alespoň jedny kopačky za rok," konstatoval Kapoun.

"A dát jim peníze na to, aby vzali jednou za měsíc manželku na dobrou večeři. Na usmířenou za to, že jsou za týden třikrát nebo čtyřikrát z domu kvůli nějakým ´cizím´ dětem," dodal.

"Trenéři na sebe berou hodně práce a velkou zodpovědnost za děti.  A my jim za to nemůžeme nabídnout skoro nic," řekl letos Aktuálně.cz dlouholetý sekretář fotbalové Jiskry Aš Jiří Plíšek.

Na symbolické odměny pro trenéry mládeže se nedostává ani v moravských Čechovicích. "Dělají to z lásky k fotbalu a hodně nám pomáhají tatínkové," poznamenal čechovický funkcionář Josef Sklenář. "A do kluků dávají ještě své peníze."

Hřiště jsou nebezpečná, na kluky padají branky

V Čechovicích občas kvůli poloprázdné pokladně dědí mladší žáci dresy po starších a plandají na nich. Na nové nemají peníze. A tak mladší kluci asi podědí staré dresy po starších, i když jim rukávy budou tak o deset centimetrů delší.

A na hřišti Čechovic, klubu z okraje Prostějova, pořád "straší" čtyři přenosné železné branky: Všichni od fotbalu je znají - trénuje se s nimi na tuzemských stadionech již dobrých čtyřicet let a usmrtily již několik desítek dětí.

Na bezpečnější hliníkové branky však scházejí peníze nejen v Čechovicích, ale téměř ve všech tuzemských oddílech. Dotace z fotbalového svazu pokryjí v Čechovicích jen zlomek z celoročního rozpočtu, pohybujícího se okolo tři čtvrtě milionu korun.

Kdo si hraje, je zdravý, nefetuje, nekrade a neloupí

Dlouholetý funkcionář ČSTV Boháč argumentuje při bitvách o peníze pro sport vědeckými výzkumy.

Prý hovoří jasně: Jedna koruna, vložená do sportu, ušetří čtyři koruny ve zdravotnictví a v sociálních službách.

Těžký kalibr nasazuje také Kejval. Pokud prý stát bude šetřit na sportu, utratí mnohem víc peněz na například na policejní opatření v ekonomicky slabých oblastech, kde extrémně roste společenské napětí.

Mimo jiné i kvůli tomu, že se mladíci ve věku 13 až 16 let nevybíjejí na hřištích, ale při rvačkách. A nudu zaháněji drogami, na něž si vydělávají krádežemi a loupežemi.

 

Právě se děje

Další zprávy