Staszkův soupeř vyhrál kvůli tréninku s expertem FBI

ČTK ČTK
11. 11. 2011 11:15
Němec Pius Heinz vyhrál v přepočtu 164 milionů korun
Němec Pius Heinz (vlevo) vyhrál v přepočtu 164 milionů korun
Němec Pius Heinz (vlevo) vyhrál v přepočtu 164 milionů korun | Foto: Reuters

Berlín - Neoficiální mistr světa v pokeru Pius Heinz porazil ve finále turnaje v Las Vegas Čecha Martina Staszka i díky tréninku s expertem z amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Pátečnímu vydání berlínského deníku Der Tagesspiegel to prozradil mediální manažer dvaadvacetiletého Němce, který si vítězstvím přišel na 8,7 milionu dolarů (asi 164 milionů Kč).

Třetinu této částky však musí odevzdat kamarádům, kteří mu půjčili na startovné v turnaji.

"Pius podstoupil přípravu s trenérem, který připravuje profilovače z FBI," uvedl manažer Mike Kleiss. Díky tomu je podle něj Heinz silný ve čtení mimiky a gest svých protihráčů.

Čtěte také:
Staszko skončil ve finále Světové série v pokeru druhý

"V rozhodující fázi finále, když Pius a Martin Staszko ještě seděli u stolu, všiml si u Čecha pohybu, malého cuknutí v koutku úst. To pro něj bylo znamení, aby šel do plného rizika. A pak vyhrál," tvrdí poradce nového šampiona.

Třetinu výhry rozdělí mezi kamarády, od nichž si půjčil na startovné

"Hoši z FBI vědí jak vyhodnotit gesta a mimiku v obličeji. Pius Heinz přípravu s trenérem úžasně intenzivně využíval a to se vyplatilo," řekl německý odborník na poker Michael Keiner.

Martin Staszko
Martin Staszko | Foto: Reuters

Z prakticky neznámého studenta hospodářské psychologie, který žije ve Vídni, se v Německu doslova přes noc stala mediální hvězda. A také milionář. Heinzova výhra v přepočtu odpovídá zhruba 6,3 milionu eur.

S téměř dvěma miliony eur (přes 51 milionů Kč) se však musel záhy rozloučit. Připadnou totiž jeho kamarádům, kteří mu půjčili 3000 dolarů na startovné v Las Vegas, které činilo 10.000 dolarů. Podle dohody tak necelá třetina vyhrané částky půjde jim.

"Deset tisíc dolarů startovného bylo pro mě docela dost a netušil jsem, jak daleko se dostanu. Jelikož to byl můj první výstup naživo, nechtěl jsem jít do takového rizika," vysvětlil deníku Bild Heinz, jehož symbolem se stala bílá mikina s kapucou přetaženou přes hlavu.

Třinecký rodák Staszko si druhým místem na turnaji vydělal 5,4 milionu dolarů, což je v přepočtu zhruba 98 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy