Staszko skončil ve finále Světové série v pokeru druhý

Sport ČTK Sport, ČTK
9. 11. 2011 10:30
Rodák z Třince získal v přepočtu 98 milionů korun
Martin Staszko byl blízko výhře, nakonec ale podlehl dvaadvacetiletému Němci Piusi Heinzovi
Martin Staszko byl blízko výhře, nakonec ale podlehl dvaadvacetiletému Němci Piusi Heinzovi | Foto: Reuters

Las Vegas - Martin Staszko skončil ve finále Světové série v pokeru v americkém Las Vegas druhý, když nestačil jen na Němce Piuse Heinze. Ten si jako vítěz přišel v přepočtu na 156 milionů korun.

Do rodného Třince si tak nakonec odveze zhruba 98 milionů korun, což je zdaleka nejvyšší česká výhra v pokeru.

Pětatřicetiletý Staszko se spolu s Američanem Benem Lambem a Piusem probojoval do závěrečné hry. Už postupem do finálové trojky se stal prvním Čechem, který se v turnaji dostal tak daleko.

Výchozí pozici měl přitom relativně nejhorší, když měl nejmenší počet žetonů. Nashromáždil jich 42,7 milionu. Vedoucí Heinz jich měl úctyhodných 107,8 milionu. Lamb pak 55,4 milionu žetonů.

Čtěte také:
Staszko je mezi třemi nejlepšími hráči pokeru na světě

Hned do první hry ale vstoupil agresivně, svůj počet žetonů zdvojnásobil a posunul se na druhé místo. O dvě rozdání karet později se mu pak z turnaje podařilo vyřadit Američana Bena Lamba, nejúspěšnějšího hráče letošní Světové série v pokeru.

Staszko: Soupeř hrál dobře a vítězství si určitě zaslouží

Závěrečný Staszkův souboj s Heinzem nebyl dlouho rozhodnutý. Připomínal dramatickou přetahovanou, kdy měl chvíli navrch jeden, chvíli druhý hráč.

Staszko již jednu chvíli měl nad Němcem převahu více než 100 milionů žetonů a vypadalo to, že Heinz je s vůlí i silami u konce.

Foto: Reuters

Pak se ale již poněkolikáté zvedl a začal hru vyrovnávat. Nejprve otočil hru a když po pěti hodinách zápolení se Staszkem vsadil vše, vyšlo mu to a rázem nad svým českým soupeřem vedl o 120 milionů žetonů.

Staszko se pak dostal do defenzivy, když klesl na zhruba 39 milionů žetonů oproti Heinzovým více než 160 milionů. Po více než 300. rozdání karet vsadil vše, Němec jeho výzvu přijal a nakonec toho nelitoval.

Zlatý náramek pro neoficiálního mistra světa v pokeru byl Heinzův.

"Už jsem měl málo žetonů, tak jsem to poslal, on měl ale trochu lepší karty, takže jsem měl šanci 40 procent, že se to povede, Nakonec to nevyšlo. Soupeř hrál dobře a vítězství si určitě zaslouží," uvedl Staszko.

Nyní se chystá s blízkými a fanoušky na malou oslavu druhého místa.

"Když už je člověk tak blízko vítězství, tak převládá mírné zklamání"

Svůj výsledek označil za obrovský úspěch, ve který před úvodní částí turnaje v červenci nevěřil.

"Než jsem měl v létě letět do Vegas na úvodní část turnaje, tak jsem nemohl předpokládat, že takové výhry dosáhnu. Z tohoto pohledu je to obrovský úspěch.

Pius Heinz
Pius Heinz | Foto: Reuters

Když už je člověk tak blízko vítězství, tak i mírné zklamání. Ale druhé místo je krásné a ty vyhrané peníze mě snad budou stačit do konce života," řekl.

Napínavý souboj v zešeřelém sálu lasvegaského hotelu Rio sledovalo několik stovek diváků. Staszkových fanoušků byla jenom hrstka, svého oblíbence ale podporovali vydatně a neúnavně.

Sálem se z jejich části tribuny rozléhal známý pokřik "Kdo neskáče, není Čech".

Dvakrát ve vypjatých okamžicích hry zazněla česká hymna. Souboj sledovali i Staszkovi rodiče. "Ještěže tomu nerozumím, jinak by mě trefil šlak," řekl v jednu chvíli jeho tatínek.

"Poradím se s právníky, ale peníze zdaním nejspíš u nás"

Jeho syn i přes neúspěch v závěrečném souboji přesto získal nejvyšší českou výhru v pokeru ve výši asi 5,4 milionu dolarů (kolem 98 milionů korun). Jak uvedl ještě před zápasem, zdaní ji zřejmě v Česku.

Foto: Reuters

"Ještě se musím poradit s právníky, zákony jsou složité, ale asi to bude u nás," řekl. V ČR se jeho výhra bude danit 15 procenty, ve Spojených státech by to bylo mnohem více.

Staszko nyní očekává vyšší zájem sponzorů, i když podotýká, že kdyby byl první, bylo by to asi lepší. Připravuje se také na velkou pozornost médií, které se mu dostalo již po červencové úvodní části turnaje.

"Zatím mi to až tolik nevadí. Někdy jsem měl pocit, že bych těch rozhovorů chtěl mít míň. V něčem je to nepříjemné, ale samozřejmě má to i své pozitivní stránky," podotkl.

Do hlavní soutěže Světové série, která začala 7. července, letos zasáhlo 6865 hráčů ze 105 zemí včetně devíti Čechů. Vstupní vklad do turnaje činil 10 tisíc dolarů (asi 180 tisíc korun). Celková dotace činí 64,5 milionu dolarů.

Staszko se zařadil po bok Čecha, Jágra a Kvitové

Staszko se svou výhrou, ke které letos ještě přidal několik desítek tisíc dolarů z jiných turnajů, zařadil například po bok nejlépe placených českých sportovců.

Foto: Reuters

Za nejvíce vydělávajícího je v současnosti považován fotbalový brankář Petr Čech s ročním příjmem kolem 145 milionů korun. Mezi hokejisty patří první pozice Martinu Eratovi, který si v této sezoně vydělá v NHL šest milionů dolarů (zhruba 110 milionů korun).

Hvězdný Jaromír Jágr při svém comebacku do zámoří podepsal smlouvu "jen" na 3,3 miliony, přitom v Rusku si podle neoficiálních zdrojů přišel až na osm milionů dolarů ročně.

Mezi nejlépe vydělávající domácí sportovce se díky skvělé sezoně zařadila i tenistka Petra Kvitová. Ta letos na odměnách získala zhruba 94 milionů korun, z toho 30 milionů za triumf ve Wimbledonu a 28 za vítězství v Turnaji mistryň.

Poměrně vydařený rok zažil i nejúspěšnější český tenista Tomáš Berdych, přesto za Kvitovou momentálně zaostává o téměř 60 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy