All Blacks udolali Francii a slaví druhé ragbyové zlato

Aleš Vávra Aleš Vávra
23. 10. 2011 11:52
Finále MS: Nový Zéland - Francie 8:7 (5:0)
Foto: Reuters

Auckland - Mistry světa v ragby se podruhé v historii stali reprezentanti Nového Zélandu. All Blacks ve finále domácího šampionátu v dramatickém souboji udolali podceňovanou Francii.

Nový Zéland zvítězil těsně 8:7, přičemž těsně po poločase vedl 8:0. Novozélanďané tak zopakovali triumf z roku 1987, kdy slavili světový titul rovněž na domácí půdě a rovněž ve finále porazili Francii.

Francouzi ale předvedli fantastický výkon a ve druhém poločase zatlačili favorita do hluboké defenzivy. Přesto na ně zbyla potřetí v historii stříbrná medaile, ve sbírce mají i jeden bronz.

Čtěte také:

Ve finále MS v ragby jsou Francie a Nový Zéland

Velmi emotivní byla už tradiční předzápasová haka domácích borců. Francouzi proti All Blacks vytvořili formaci ve tvaru písmene V (jako vítězství), a poté pomalu kráčeli proti svým soupeřům.

Tony Woodcock položil pětku.
Tony Woodcock položil pětku. | Foto: Reuters

Jejich odhodlání se odrazilo i do zápasu. Po patnácti minutách však chybovali po auto a pilíř Tony Woodcock položil poměrně snadnou pětku.

Zéland si mohl vypracovat i vyšší vedení, kopáčovi Piri Weepuovi se ale jeho pokusy nedařily.

Ve 46. minutě ho u trestného kopu nahradil Stephen Donald a trefil. Náskok 8:0 se ukázal jako rozhodující. Francouzi díky kapitánu Dusautoirovi položili pětku, poté Trinh-Duc skóroval kopem, v dalším průběhu už se ale reprezentanti galského kohouta prosadit nedokázali.

Novozélanďané pozvedli trofej Weba Ellise a druhým titulem vyrovnali bilanci Austrálie a Jihoafrické republiky.

Mistrovství světa v ragby v Aucklandu - finále:

Nový Zéland - Francie 8:7 (5:0)
Body: Woodcock 5, Donald 3 - Dusautoir 5, Trinh-Duc 2. Rozhodčí: Joubert (JAR). Diváci: 61.079.

 

Právě se děje

Další zprávy