Elitní žokej nesmí mlátit koně, ukončil proto kariéru

ČTK ČTK
14. 10. 2011 16:10
Richard Hughes ukončil kariéru kvůli novému pravidlu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Elitní irský žokej Richard Hughes se rozhodl ukončit kariéru na protest proti novému pravidlu v britských dostizích, které omezuje používání bičíku.

V rovinových dostizích smějí jezdci žokeje bičíkem popohnat maximálně sedmkrát, přičemž v cílové rovině je maximem pět úderů.

Osmatřicetiletý Hughes si hned v první den platnosti pravidla vysloužil pětidenní distanc. Ve čtvrtek regule porušil znovu a za opakovaný prohřešek dostal desetidenní trest.

"Odevzdal jsem licenci," oznámil následně Hughes, který je stájovým žokejem britského šampiona mezi trenéry Richarda Hannona.

"Připravili mě o moje jezdecké umění. Je to, jako kdyby Messimu zakázali hrát levou nohou. Raději vyklidím pole, než abych dělal svou práci napůl," uvedl žokej s tím, že se vrátí jen v případě změny pravidla.

Čtěte také:
Váňa potřetí! Už myslel, že tu bílou potvoru nedožene
Legendární Váňa měl být druhý. Ale jeho kůň to nechtěl
Rekordmana Váňu přivítali doma v Chyších šampaňským

Trenér Hannon se za něj postavil a nařízení řídícího orgánu britských dostihů podrobil kritice.

"Je to naprosto směšné. My budeme pro smích Američanům, až dorazíme na Breeders Cup a řekneme jim, že jsme si nemohli přivézt vlastní žokeje. Že jsou v trestu, protože i když váží něco přes padesát kilo, byli suspendováni za to, že šestkrát šlehli tunového koně pěnovým bičíkem," prohlásil úspěšný kouč.

"Richard Hughes koně netýrá a nikdy to nedělal. Kdyby si to (majitel) šejk Fahád myslel, neměl by u nás svoje koně," uvedl Hannon.

Na 15 dní už byl potrestán i další žokej Kieren Fox, pětidenní distanc si vysloužil slavný Kieren Fallon. Pro přehodnocení pravidla se vyslovil také mnohonásobný šampion překážkových žokejů Tony McCoy.

 

Právě se děje

Další zprávy