Sáblíková přišla o naději na Londýn. Časovka jí nevyšla

ČTK Jakub Šafránek ČTK, Jakub Šafránek
20. 9. 2011 18:00
Česká cyklistka skončila až dvacátá osmá
Martina Sáblíková
Martina Sáblíková | Foto: Martin Malý

Kodaň - Martina Sáblíková, dvojnásobná vítězka ze zimních olympijských her ve Vancouveru, se s nejvyšší pravděpodobností nezúčastní letní olympiády v Londýně 2012.

Na cyklistickém mistrovství světa v Kodani totiž v úterní časovce zajela až osmadvacátý nejlepší čas, a tudíž nesplnila přísná olympijská kvalifikační kritéria, která postup zajišťovala prvním deseti závodnicím.

Do Londýna by se sice mohla ještě dostat prostřednictvím umístění v žebříčku Cyklistické unie, ale tato možnost je spíše teoretická.

Čtěte také:
Časovku žen jsme sledovali ZDE
Sáblíková chce roztočit kolo k olympijské nesmrtelnosti

"Necítím se nic moc, jsem unavená. A ten déšť tomu také nepřidal, bylo to technicky náročnější, než jsem si myslela. Ztrácela jsem tam. Je to ale první časovka a jsem ráda, že jsem si to mohla vyzkoušet," uvedla Sáblíková pro Český Rozhlas.

"Ostatní bohužel jezdí rychleji," přiznala po své premiéře na cyklistickém MS.

Novák: Nejsme zklamaní, aspoň víme, kde je špička

"Rozhodně jsme sem nejeli s tím, že Martina bude osmadvacátá. I ta časová ztráta je veliká, takže nejsme spokojení," řekl ČTK kouč české závodnice Petr Novák

Petr Novák
Petr Novák | Foto: Martin Malý

"Ale zároveň ani zklamaní, to nelze říct, protože jsme si potřebovali především osahat, kde je světová špička. Teď už to víme. Ostatně když Martina vyhrála doma, byl jsem v těchto porovnáních opatrný. Hlavně, že dojela v pořádku," prohlásil.

Pomýšlel na umístění v první dvacítce, na 15. až 18. příčku. "I když jsem připomínal, že je to rovina, tak jsem čekal lepší výsledek. Nakonec se ale ukázalo, že to, co jsme natrénovali, nestačilo," připustil Novák.

Svou roli podle něho mohl sehrát i déšť. "Na rovince jsem do toho šlapala naplno, ale v zatáčkách a zvlášť na těch kostkách je jasné, že jsem se trochu bála," přiznala Sáblíková.

"I když se nedostane do Londýna, bude pořád trénovat"

"Martina si dávala hodně velký pozor a možná moc brzdila, ale žádné výmluvy neplatí a já osobně na ně nejsem vůbec zvyklý. Když budeme chtít závodit se světovou špičkou, budeme pro to muset udělat mnohem víc," prohlásil Novák s tím, že boj o olympiádu ještě nevzdávají.

"Už se ke mně dostávají různé možnosti a teorie, jak se do Londýna ještě dostat. Na kolo určitě nezanevřeme a budeme se připravovat tak, jako bychom do Londýna jet měli," přiznal Novák.

"Já mohu říci, že do příštího června bude mít Martina najeto opravdu o hodně více, než měla nyní. A i kdyby to nevyšlo s Londýnem, příští MS je v Nizozemsku, kde na rozdíl od Kodaně kopce jsou. Mohla by tam pak jet i hromadný start," dodal.

"Určitě budeme ještě bojovat a zkusíme třeba udělat něco pro ty technické pasáže a najíždění do zatáček. Dělala jsem, co šlo, ale ty chyby tam prostě jsou. Je vidět, že nejsem cyklistka a nemám toho tolik najeto," doplnila jej Sáblíková.

Vyhrála zkušená Něnka Arndtová, Hughesová byla pátá

Celkovou vítězkou časovky na mistrovství světa se stala Němka Judith Arndtová před Novozélanďankou Lindou Villumsenovou a loňskou šampionkou Emmou Pooleyovou.

"Byl to můj cíl a připravovala jsem se speciálně na časovku. Musela jsem být v prvním okruhu hodně ostražitá a každou zatáčku si osahat," uvedla pětatřicetiletá Němka pro Eurosport.

Foto: Reuters

Sáblíkové v Dánsku nepřál ani rovinatý profil trati, ani počasí, které závodnicím přineslo déšť, vítr a následně tedy dosti nebezpečnou trať.

Česká olympijská naděje, která startovala v druhé výkonnostní skupině, nakonec ztratila na vítězku Arndtovou necelé tři minuty a nechala za sebou plných třiadvacet cyklistek.

Druhá česká reprezentantka na startu Martina Růžičková skončila v kodaňské časovce až třetí od konce.

Blízko k medaili měla Clara Hughesová, někdejší soupeřka Sáblíkové z rychlobruslařských oválů, která závod dlouho vedla, nicméně nakonec se propadla se ztrátou 36 sekund na pátou příčku.

Výsledky:

Ženy (27,8 km): 1. Arndtová (Něm.) 37:07,38, 2. Villumsenová (N. Zél.) -21,73, 3. Pooleyová (Brit.) -24,13, 4. Whittenová -26,16, 5. Hughesová (obě Kan.) -36,79, 6. Van Dijková (Niz.) -38,88, ...28. Sáblíková -2:57,43, 49. Růžičková -5:46,28.

Junioři (27,8 km): 1. Wurtz Schmidt (Dán.) 35:07,68, 2. Oram (N. Zél.) -4,11, 3. Edwards (Austr.) -20,79, 4. Faaglum-Karlsson (Švéd.) -32,91, 5. Vasyliv (Něm.) -39,01, 6. Von Folsach (Dán.) -39,61, ...28. Turek -1:55,04.

 

Právě se děje

Další zprávy