ŽIVĚ Sábliková na MS cyklistů přišla o naději na olympijský Londýn

20. 9. 2011 15:42
Martina Sáblíková si na MS v cyklistické časovce nevybojovala právo účasti na letních olympijských hrách v Londýně. Závod jsme sledovali on-line
LEDEN - Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala titul mistryně Evropy. Na fotce se ze zlaté medaile raduje při slavnostním ceremoniálu.
LEDEN - Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala titul mistryně Evropy. Na fotce se ze zlaté medaile raduje při slavnostním ceremoniálu. | Foto: Reuters

Minuta po minutě

  To je od mě vše a těším se u dalších on-line přenosů na shledanou.  

  Ještě jednou tedy opakujeme, že Sáblíkové se nepodařilo splnit cíl postoupit na olympijské hry v Londýně 2012, kam si zajistilo postup deset reprezentantů prvních deseti národů.  

  Máme tu konec závodu. Vítězkou ženské časovky na MS 2011 se stala Němka Judith Arndtová před Novozélanďankou Lindou Villumsenovou a loňskou šampionkou Emmou Pooleyovou. Sáblíková dojela se ztrátou necelých tří minut na 28. příčce. Druhá česká reprezentantka Martina Růžičková dojela z 51 závodnic devětačtyřicátá.  

  Do cíle míří ještě šest závodnic a pět z nich patrně ještě předjede Martinu Sáblíkovou. Ta je v tuto chvíli na 23. příčce.  

  Blíží se závěr závodu a do cíle dojíždějí poslední cyklistky. Rychlobruslařku Hughesovou tak sesadily z čela nejprve krajanka Whittenová a v tuto chvíli Novozélanďanka Villumsenová.  

  Na trať vyrazila obhájkyně titulu Emma Pooleyová.  

  Růžičková už je v cíli. Na Hughesovou ztratila přes pět minut a momentálně je 37. Sáblíkové zatím patří 17. příčka, do cíle časovky ale ještě jede dvanáct cyklistek.  

  Na mokrou trať v Kodani vyráží postupně poslední skupina cyklistek - největších favoritek.  

  Martina Růžičková se dále propadá i na třetím mezičase. Momentálně jí patří až 32. pozice.  

  Moc se nedaří ani Martině Růžičkové, která už na první mězičase, který je na sedmi kilometrech, ztratila přes minutu.  

  I druhá skupina závodnic je definitivně v cíli a Martina Sáblíková má jasno. Na olympiádu se téměř jistě nepodívá, neboť už nyní má jedenáctý nejlepší čas.  

  Sáblíková je v cíli! Na svou rychlobruslařskou kolegyni Claru Hughesovou, která je v cíli v prozatimním vedení, ztratila dvě minuty a dvacet sekund. Momentálně jí patří osmá příčka.  

  Na startu už je druhá česká závodnice na starto časovky, Martina Růžičková. Do závodu ovšem vyjíždí za ještě horšího nečasu, než Sáblíková. Na trati silně prší a fouká nepříjemný vítr. 

  Aktualizovaná ztráta Sáblíkové: na zatím vedoucí Hughesovou ztrácí minutu a 37 sekund. Celkově ji nyní patří po polovině závodu (a polovině odjetého startovního pole) 10. příčka. Ta by jí stačila v cíli na postup do olympijského Londýna, ovšem za Sáblíkovou bude startovat ještě valná většina favoritek.  

  Třetí mezičas: Sáblíková ztratila na sedmi kilometrech dalších téměř půl minuty. Celkem tedy zatím tratí minutu a 24 sekund, ovšem až dojede na 21. kilometr Hughesová, její ztráta se určitě ještě navýší. 

  Zkušená rychlobruslařka Hughesová jako by Sáblíkové chtěla ukázat jak na to. První okruh odjela nejrychleji ze všech a na českou olympijskou vítězku má náskok 67 sekund.  

  Martina Sáblíková má za sebou první okruh a na 14 kilometrech již ztrácí 55 sekund. S olympijskými nadějemi to zatím příliš dobře nevypadá.  

  Čas Clary Hughesové, konkurentky Sáblíkové z rychlobruslařských okruhů: na prvním mezičase byla druhá s minimální ztrátou tří sekund. Naopak na českou závodnici má 24 vteřin náskoku.  

  Nejlepší čas v cíli nakonec z první skupiny nemá Čalychová, nýbrž Kanaďanka Shawová. Její čas je 37:46.61.  

  Sáblíková právě dojela na první mezičas, který je na necelých sedmi kilometrech. Z šestnácti závodnic, které se na tomto mezičase zatím objevily, má Sáblíková sedmý čas a ztrátu 27 sekund. 

  Na trati už je i Clara Hughesová, soupeřka Martiny Sáblíkové z rychlobruslařských oválů.  

  Česká cyklistika do závodu vyjíždí za nepříjemných podmínek, v Kodani se totiž právě rozpršelo.  

  Sáblíková právě vystartovala do časovky mistrovství světa! V Kodani ji čeká 27,8 kilometrů rozdělených do dvou okruhů. Připomínáme, že se musí umístit do 10. místa, aby se kvalifikovala přímo na olympijské hry v Londýně 2012. 

  Na okruh vyrazila Mexičanka Balderásová, první ze skupiny závodnic, mezi nimiž do závodu naskočí i Martina Sáblíková. 

  Je třeba připomenout, že Sáblíková není v poli 51 závodnic-časovkářek jedinou českou cyklistkou. O půl čtvrté na okruh vyrazí v třetí výkonnostní skupině ještě Martina Růžičková.  

  Čalychová je stále ve vedení i na druhém mezičase, který se měří po dokončení prvního ze dvou okruhů. Na některé soupeřky najela během 13,9 kilometrů skoro pět minut. Ohrozit by jí v první skupině snad mohla pouze Kathryne Bertinová a Kanaďanka Shawová.  

  Mimochodem, pokud by Vás zajímalo, kudy časovkářky včetně Sáblíkové v Kodani pojedou, pak se podívejte na mapu ZDE. 

  Mezitím už jsou známy první mezičasy: na sedmi kilometrech prozatím vede Ázerbajdžánka Bena Čalychová.  

  Na trať právě vyjela Španělka Eneritz Iturriagaechevarriová, poslední z první skupiny závodnic.  

  Na trať v Kodani vyrazí celkem čtyři skupiny závodnic a Sáblíková pojede ve druhé z nich. Společně s ní by měla v rámci této skupiny vyjet na své dva časovkářské okruhy také její rychlobruslařská konkurentka Clara Hughesová. Největší favoritky pojedou ovšem až ve skupině čtvrté, přičemž jako poslední vystartuje loňská šampionka Emma Pooleyová z Velké Británie.  

  Martina Sáblíková se zatím ještě připravuje na svůj start. Její čas přijde ve 14:44:30. Na trať by měla vyrazit jako sedmnáctá v pořadí.  

  Na mistrovskou trať vyjela Kathryne Bertinová, ženská časovka právě začala! 

  Aby se Sáblíková přímo probojovala na olympiádu v Londýně, musela by dnes skončit do desátého místa. A dle odborníků není bez šance.  

  "Martina je v Kodani zdravá a při chuti," prohlásil těsně před závodem kouč Petr Novák. Více o ambicích Martiny Sáblíkové před závodem si můžete v tomto článku. 

  Závod začíná v Kodani ve 14:00, Sáblíková na trať dlouhou 27,8 km vyrazí jako sedmnáctá v pořadí ve 14:44. O tři čtvrtě hodiny později odstartuje druhá česká zástupkyně Martina Růžičková. Jako poslední vyjede na trať v 16:16 Britka Emma Pooleyová, která uzavře skupinu favoritek. 

  Dobrý den, vítám Vás u on-line přenosu ženské časovky na cyklistickém mistrovství světa. V závodě by se měla představit česká rychlobruslařka a dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková. Jejím cílem je nejen úspěch na tomto šampionátu, ale i kvalifikace na letní olympijské hry v Londýně 2012.  

 

Právě se děje

Další zprávy