Sáblíková chce roztočit kolo k olympijské nesmrtelnosti

Miloslav Lubas
20. 9. 2011 10:15
Úspěch na MS v Kodani by ji poslal na olympiádu
Bude mít Sáblíková světovou medaili i z cyklistiky?
Bude mít Sáblíková světovou medaili i z cyklistiky? | Foto: Sport

Praha - Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková se pokusí v úterý odpoledne odšlápnout na cestu ke sportovní nesmrtelnosti.

Pokud uspěje při časovce na mistrovství světa v cyklistice, kvalifikuje se na olympiádu 2012 v Londýně.

A tam by se mohla vmáčknout mezi mimořádně ceněné obojživelníky, kteří získali medaile na zimních i na letních olympijských hrách.

Právě rychlobruslařky jsou na kole skvělé. A trenér Sáblíkové Petr Novák je přesvědčený, že Martina může získat zlatou medaili i v cyklistické časovce.

Do závodu v Kodani půjde s novou, supermoderní elektronickou přehazovačkou.

Čtěte také:

Pechsteinová bude se Sáblíkovou soupeřit i na kole
Sáblíková vyhrála také závod s hromadným startem
Sáblíková opět zlatá. Na MS ovládla závod na 5000 metrů

Díky ní se více soustředí na svůj výkon. Při změně převodu jí stačí stisknout 'knoflík na displeji' - jako vypínač v místnosti.

Novák by si cenil více medaile z letní olympiády než z kovu na mistrovství světa v rychlobruslení. "Martina je v Kodani zdravá a při chuti," prohlásil.

Soupeřka Sáblíkové Hughesová má medaile na bruslích i kole

Časovka začíná ve 14:00. Sáblíková vyrazí na dva okruhy o necelých 45 minut později. A čeká na ni celkem 27,8 kilometru. Londýnskou olympiádu jí zaručí umístění mezi prvními deseti.

V Dánsku se proti Sáblíkové postaví také její velká soupeřka z rychlobruslařských oválů Clara Hughesová. Právě ona patří mezi medailistky z letních i zimních olympijských her.

V Atlantě 1996 získala v cyklistice dva bronzy a v rychlobruslení vyhrála olympijské zlato v Turíně 2006 v závodě na 5000 metrů - tedy na stejné vzdálenosti, kde triumfovala ve Vancouveru Sáblíková.

Podle Nováka Hughesová Martině radila, ať se do cyklistiky pustí. Vyzývala ji: "Ty to musíš zkusit, ty na to máš".

Martina strávila letos v sedle mnohem víc času

Sáblíková letos najezdila na kole kvůli mistrovství světa v Kodani a londýnskému snu mnohem více než obvyklých 300 až 400 kilometrů.

Trenér Novák věří, že Martina dojede na kole až do Londýna.
Trenér Novák věří, že Martina dojede na kole až do Londýna. | Foto: Reuters

Zvládla jich okolo 2000. S obrovskou převahou skoro dvou minut zvítězila v časovce na mistrovství republiky.

Cyklisté specialisté však spolykají v přípravě na mistrovství světa dávky až 35 000 kilometrů.

Sáblíková si městskou trať v Kodani projela s velkým předstihem, aby se dokázala vyrovnat s jejími nástrahami. V sobotu jí dorazila speciální časovkářská kombinéza.

Počasí v Kodani se měnilo. V pátek bylo krásné babí léto, v sobotu podzim s nepříjemným větrem od moře a dešťové přeháňky.

Vítr se točil a lehká Sáblíková se s ním urputně potýkala. "Tam jsem jela pětadvacítkou, nazpátek přes padesát kilometrů v hodině," svěřila se po tréninku na jednom z úseků mistrovského závodu.

Když na MS uspěje, neodpočine si od kola ani v zimě

"Pokud se do Londýna z mistrovství světa v Kodani kvalifikujeme, tak bychom se cyklistice věnovali i v zimě. Pravděpodobně bychom využili halu," prozradil Novák.

Na ledě je menší tlačenice než na kole. Ale časovka je výjimkou.
Na ledě je menší tlačenice než na kole. Ale časovka je výjimkou. | Foto: Reuters

A v přípravě na rychlobruslařskou sezonu, po níž by jela na letní olympiádu, by Sáblíková nazouvala méně kolečkové brusle a více by nasedala na bicykl. "Cyklistika je pro rychlobruslení dobrá. Zatěžuje se při ní hodně stejných svalů," podotkl Novák.

Kromě Hughesové se v rychlobruslení a cyklistice prosadila na olympiádách také Němka Christa Rothenburgerová.

Rychlobruslařské zlato jí patří z pětistovky na hrách v Calgary 1988 a o půl roku později si pověsila na krk stříbrnou cyklistickou medaili v Soulu.

Medaile získali v historii letních a zimních olympijských her také dva muži. Američan Eddie Eagen zvítězil v roce 1920 jako boxer a o 12 let později jako bobista. Nor Jacob Thams byl zlatý ve skoku na lyžích v roce 1924 a stříbrný v roce 1936 v závodě osmimetrových jachet.

 

Právě se děje

Další zprávy