Volejbalisté Srbska porazili Italy a jsou mistry Evropy

ČTK ČTK
18. 9. 2011 20:45
Bronz mají Poláci, Rusové jsou bez medaile
Srbové se radují ze zisku druhého triumfu na mistrovství Evropy
Srbové se radují ze zisku druhého triumfu na mistrovství Evropy | Foto: Reuters

Vídeň - Volejbalisté Srbska jsou po deseti letech mistry Evropy. Ve vídeňském finále porazili Italy 3:1 a navázali na triumf bývalé Jugoslávie na ostravském šampionátu v roce 2001.

Navíc Srbové potvrdili pozici nejlepšího evropského týmu z loňského světového šampionátu, kde skončili třetí za Brazílií a Kubou. Evropský bronz dnes získali neúspěšní obhájci titulu Poláci, ruští favorité odjeli s prázdnou.

Srbové v sobotním semifinále odvrátili ruskému týmu čtyři mečboly a s obrovským štěstím prošli do finále.

Čtěte také:
Ve finále volejbalového ME se střetnou Itálie a Srbsko

V něm po slabším začátku znovu předvedli skvělý obrat a v čele s Ivanem Miljkovičem ukořistili titul. Dvaatřicetiletý univerzál byl jako jediný ze současné reprezentace už při triumfu před deseti lety v Ostravě.

Šestinásobní evropští šampioni Italové v úvodním setu rozvrátili srbský příjem i útok, ale pak polevili.

Foto: Reuters

Po změně stran dominovali od servisu Srbové, a když se rozehrál ke svému standardu Miljkovič, měli italští hráči problémy. Stáhli ještě tříbodovou ztrátu na 17:17, ale jejich snahu utnul v dramatické koncovce Terzič esem o pásku.

A stejný hráč proměnil o nedlouho později i srbský mečbol. Jeho plachtící servis italský smečař Parodi pustil v domnění, že směřuje do autu, ale dopadl mu za záda ještě před čárou a Srbové mohli slavit.

A s nimi až sedm tisíc fanoušků ve vyprodané vídeňské Stadthalle.

Italští volejbalisté nicméně vzkřísili svou bývalou slávu, protože do finále na ME, MS nebo olympiádě se dostali po šesti letech. Jen evropských titulů v historii posbírali šest.

Bronz mají Poláci, Rusové jsou bez medaile

Poláci si spravili chuť po debaklu v sobotním semifinále s Italy ziskem bronzu. Favorizovaní Rusové, kteří vystupovali suverénně v karlovarské fázi šampionátu, o víkendu ve Vídni prohráli oba zápasy a po porážce 1:3 vyšli stejně jako na předchozím šampionátu naprázdno.

Radost polských volejbalistů
Radost polských volejbalistů | Foto: Reuters

Poláci si naplánovali cestu fází play off tak, aby se Rusku případně až do finále vyhnuli, ale oba týmy ambice nenaplnily a narazily na sebe v duelu o třetí místo. "Prokázali jsme dnes obrovské srdce," ocenil italský trenér polského týmu Andrea Anastasi.

Ruští volejbalisté přitom vůbec nepočítali, že by se nedostali do boje o zlato. Jejich svaz údajně vypsal prémie jen za titul a druhé místo. "Včera v semifinále jsme neměli štěstí, dnes jsme ale prohráli jako tým," uvedl zklamaný ruský kouč Vladimir Alekno.

Už před vyvrcholením ME bylo jasné, že na příští ME 2013 se vedle pořádajících Polska a Dánska přímo kvalifikovali Italové, Srbové, Rusové, Slováci a Bulhaři.

Česká reprezentace obsadila 10. místo a bude muset hrát kvalifikaci. Finalisté Srbsko a Itálie si navíc zajistili účast na listopadovém Světovém poháru v Japonsku, z nějž vede nejschůdnější cesta na londýnskou olympiádu.

Výsledky:

Finále:

Srbsko - Itálie 3:1 (-17, 20, 23, 24)

Rozhodčí: Loderus (Niz.), Zenovič (Rus.). Čas: 108 min. Diváci: 9750.
Srbsko: M. Nikič 10, Stankovič 7, Miljkovič 18, N. Kovačevič 14, Podraščanin 10, Petkovič 1, libero Rošič - Terzič 2, Rašič 1, Mitič.
Itálie: Savani 20, Birarelli 1, Travica 3, Zajcev 7, Mastrangelo 13, Lasko 16, libero Bari - Parodi 6, Maruotti, Buti 4.

O 3. místo:

Polsko - Rusko 3:1 (23, -18, 21, 19)

Konečné pořadí ME:

1. Srbsko, 2. Itálie, 3. Polsko, 4. Rusko, 5. Slovensko, 6. Bulharsko, 7. Francie, 8. Finsko, 9. Slovinsko, 10. Česko, 11. Turecko, 12. Estonsko, 13. Belgie, 14. Portugalsko, 15. Německo, 16. Rakousko.

Přehled nejlepších hráčů:

Nejužitečnější: Ivan Miljkovič, blokař: Marko Podraščanin, přihrávač: Nikola Kovačevič (všichni Srb.), útočník a nejvíce bodující: Maxim Michajlov (Rus.), podávající: Bartosz Kurek (Pol.), nahrávač: Dragan Travica, libero: Andrea Bari (oba It.).

 

Právě se děje

Další zprávy