Biker Kulhavý završil životní sezonu triumfem na MS

ČTK ČTK
3. 9. 2011 19:02
Mistrovský titul získal Kulhavý zcela suverénně
Foto: Reuters

Champéry - Biker Jaroslav Kulhavý se stal jako první český jezdec mistrem světa v cross country horských kol. Historický úspěch vybojoval letošní vítěz Světového poháru ve švýcarském Champéry s výrazným náskokem 47 sekund před domácím Ninem Schurterem.

Suverén Kulhavý dnes vylepšil stříbrnou pozici z loňského světového šampionátu a korunoval svoji výjimečnou sezonu, v níž se stal i mistrem Evropy a kraloval Světovému poháru, v němž vyhrál pět ze sedmi závodů.

Šestadvacetiletý český cyklista jel od samého začátku vpředu, kde se pohybovali i hlavní rivalové Schurter, Francouz Julien Absalon a obhájce titulu José Antonio Hermida ze Španělska. Po čtvrtém kole z celkových sedmi ztrácel Kulhavý na Schurtera pět vteřin, ale po pátém již projeli cílem stejně a v šestém Kulhavý rozhodl o svém triumfu, když v něm najel na svého největšího soupeře v průběhu celé sezony 24 vteřin.

Čtěte také: Huříková narazila do stromu a zlomila si klíční kost

Skvěle si vedl také Jan Škarnitzl, jenž vybojoval životní výsledek v podobě jedenáctého místa.

Mezi ženami byla Kateřina Nashová po několika pádech čtrnáctá a dosáhla druhého nejlepšího výsledku v kariéře. Titul získala poprvé Kanaďanka Catherine Pendrelová, která tak završila úspěšnou sezonu, v níž skončila celkově druhá ve Světovém poháru.

Kateřina Nashová
Kateřina Nashová | Foto: ČTK

Nashová přišla o kontakt s nejlepšími hned v prvním kole, v němž upadla. Na svou kolegyni z amerického týmu Luna Pendrelovou, která vyhrála i srpnový závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě, ztratila nakonec osm minut.

"Hrozný den, spadla jsem tolikrát, co za celou sezonu ne," láteřila třiatřicetiletá Nashová, jejímž maximem na MS zůstalo dvanácté místo. Historicky nejlepším českým výsledkem v závodu žen je nadále devátá pozice Kateřiny Neumannové z roku 1995.

Devětadvacetiletá Pendrelová porazila o 28 sekund obhájkyni titulu Polku Maju Wloszczowskou. Na startu chyběla Tereza Huříková, která si při tréninku v dějišti šampionátu zlomila po pádu klíční kost.

MS horských kol v Champéry (Švýcarsko):

Cross country:

Muži: 1. Kulhavý (ČR) 1:44:30, 2. Schurter (Švýc.) -47, 3. Absalon (Fr.) -1:26, 4. Hermida (Šp.) -2:09, 5. Flückiger -4:29, 6. Vogel (oba Švýc.) -4:56, ...11. Škarnitzl -5:50, 24. Spěšný -8:31, 33. Friedl -10:43, 67. Ulman (všichni ČR) -2 kola.

Ženy: 1. Pendrelová (Kan.) 1:46:14, 2. Wloszczowská (Pol.) -28, 3. Lechnerová (It.) -1:36, 4. Kalentěvová (Rus.) -2:05, 5. Schneitterová (Švýc.) -3:27, 6. Dahleová-Flesjaaová (Nor.) -3:50, ...14. Nashová -8:02, 44. Havlíková (obě ČR) -2 kola.

 

Právě se děje

Další zprávy