Biker Kulhavý obhájil zlato na mistrovství Evropy

ČTK ČTK
7. 8. 2011 16:54
Nejlepší Češka Huříková dojela mezi ženami dvacátá
Jaroslav Kulhavý
Jaroslav Kulhavý | Foto: Aktuálně.cz

Dohňany - Český biker Jaroslav Kulhavý se stal podruhé za sebou mistrem Evropy v cross country.

Světová jednička letošní sezony dnes vyhrála závod ve slovenských Dohňanech s náskokem 23 sekund před dvojnásobným olympijským vítězem Julienem Absalonem z Francie.

Šestadvacetiletý Kulhavý rozhodl o obhajobě loňského zlata z Haify v posledním z osmi okruhů. V prudkém stoupání Absalonovi, jenž minulou neděli vyhrál testovací závod na olympijském okruhu v Londýně, nastoupil a setřásl ho. Cílem si pak mohl dovolit projít s kolem nad hlavou.

Na třetím místě skončil Švýcar Florian Vogel, jenž většinu závodu strávil ve vedoucí trojici s Kulhavým a Absalonem. Od předposledního kola však tempu dvou nejlepších bikerů sezony nestačil a ztratil více než minutu.

Čtěte také:
Slovenští bratři Velitsové posílí Štybarův Quick Step

Druhý nejlepší Čech Matouš Ulman obsadil sedmnáctou pozici, dvě místa za ním skončil Jiří Friedl. Mistr republiky Jan Škarnitzl byl osmadvacátý, Milan Spěšný těsně před cyklokrosovou legendou Svenem Nijsem z Belgie dvaatřicátý.

Ačkoli pro Kulhavého nebyl evropský šampionát poblíž českých hranic prioritou, potvrdil na něm svou letošní skvělou formu. Tu by chtěl zúročit i za týden v Novém Městě na Moravě, kde může před vlastními fanoušky slavit celkový triumf v hodnocení Světového poháru. Dva týdny nato se pak ve švýcarském Champéry koná mistrovství světa, na němž bude Kulhavý pomýšlet i na vylepšení stříbra z loňského roku.

Závod žen vyhrála velezkušená Norka Gunn-Rita Dahleová-Flesjaarová a získala už šesté evropské zlato.

Tereza Huříková
Tereza Huříková | Foto: czech.cz

Olympijská vítězka z Atén 2004 a šestinásobná mistryně světa si pro první titul od roku 2006 a po mateřské pauze dojela suverénně.

Nejlepší z kvarteta Češek při neúčasti Kateřiny Nashové byla dvacátá Tereza Huříková.

Osmatřicetiletá Dahleová, matka dvouletého syna, vedla od samého začátku a v cíli měla náskok 33 sekund před úřadující světovou šampionkou Majou Wloszczowskou z Polska. Bronz patří slovinské bikerce Tanje Žakeljové. Huříková ztratila na norskou hvězdu přes sedm minut.

ME v cross country horských kol v Dohňanech (Slovensko):

Muži - elite: 1. Kulhavý (ČR) 1:45:38, 2. Absalon (Fr.) -23, 3. Vogel -1:04, 4. Giger (oba Švýc.) -2:16, 5. Van Houts (Niz.) -2:23, 6. Hermida (Šp.) -2:40, ...17. Ulman -5:47, 19. Friedl -6:36, 28. Škarnitzl -8:40, 32. Spěšný -9:16, 46. Eberl -2 kola, 52. Novák (všichni ČR) -3 kola.

Ženy - elite: 1. Dahleová-Flesjaaová (Nor.) 1:33:51, 2. Wloszczowská (Pol.) -33, 3. Žakeljová (Slovin.) -58, 4. Kalentěvová (Rus.) -1:32, 5. Klemenčičová (Slovin.) -1:44, 6. Spitzová (Něm.) -2:00, ...20. Huříková -7:10, 24. Havlíková -9:51, 39. Šulcová, 40. Veselá (všechny ČR) obě -3 kola.

 

Právě se děje

Další zprávy