Zemřel hlas Tour de France, komentátor Robert Bakalář

Sport Sport
3. 8. 2011 13:00
Bakalář komentoval Tour ještě minulou neděli

Praha - Přenosy ze slavného cyklistického závodu Tour de France přišly o český hlas - zemřel známý sportovní komentátor Robert Bakalář.

Jedenasedmdesátiletý Bakalář zesnul ve čtyři hodiny ráno po dlouhé nemoci v nemocnici. Byl nejen propagátorem cyklistiky a  organizátor závodů, ale zapojil se i do kampaně za boj proti rakovině.

Někdejší sportovní redaktor Československé televize a časopisu Stadion přitom ještě minulou neděli komentoval pro českou verzi stanice Eurosport už svou patnáctou Tour de France. Byla jeho poslední.

Řečník na Šimůnkově pohřbu

Přesně před rokem byl právě Bakalář hlavním řečníkem na pohřbu nejlepšího cyklisty minulého století Radomíra Šimůnka.

Čtěte také:
První Čech v NHL Jiřík zahynul při pádu letadla v Brně
Největší cyklistický závod u nás je zrušen. Není zájem

Bakalářova náhlá smrt zaskočila nejlepší českého silničního jezdce současnosti Romana Kreuzigera mladšího.

"Probudil jsem se a slyšel velmi špatné zprávy o velké osobnosti Robertu Bakalářovi. Bohužel už není mezi námi, budeme ho postrádat. Odpočívej v pokoji," uvedl na sociální síti Twitter .

Kolegové: Baky, to byla radost

Kolegové na něm oceňovali vždy profesionalitu - před každým přenosem se pečlivě připravoval. Většina přátel mu říkala Baky. "Synonymy pro Bakyho jsou užívání si života plnými doušky a umění rozdávat druhým radost," napsal o něm jeho kolega, komentátor Eurosportu Ondřej Krátoška, když před rokem slavil Bakalář kulaté narozeniny.

Foto: Reuters

"Nikdy nezapomenu na první větu, kterou ke mně Robert Baky Bakalář pronesl před prvním společným přenosem: Čau, já jsem Baky, tady si sedni a poslouchej," přidal své zážitky další komentátor Eurosportu Štěpán Straka.

"Nezapomenu na setkání v Eurosportu, kdy jsme se poznali při střídání za mikrofonem. 'A prosím vás, Roberte, kolikpak toho nabicyklujete vy sám, ptal jsem se.' 'Ale mladej, málo, pět, šest tisíc, ani nevím přesně. Ale málo, bylo víc. A hele, ta auta taky nejsou špatný. Já jsem Baky, čau," přidal se komentátor Eurosportu pro závody sérií Le Mans Martin Straka.

"Umřel významný český novinář. Bakalář byl celoživotní sporťák - uměl skvěle o sportu psát i ho slovem, televizně, komentovat," uvedl šéfredaktor redakce sportu ČT Otakar Černý, který s Bakalářem pracoval v ČST. "Jeho zapálení cyklistikou bylo neuvěřitelné. Ale i jinak to byl precizní pracant, neuměl nic ošidit," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy