VIDEO Auto smetlo cyklistu na Tour na ostnatý drát

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
10. 7. 2011 19:20
Auto smetlo dva cyklisty, aby se vyhlo stromu
Pořezaná noha a hýždě Johnnyho Hoogerlanda
Pořezaná noha a hýždě Johnnyho Hoogerlanda | Foto: Reuters

Saint-Flour - Velmi nepříjemné pohledy přinesly televizní záběry během deváté etapy Tour de France z Issoire do Saint-Flour (208 km).

Nejdříve na 102. kilometru při sjezdu z nejvyššího místa trati, vrcholu Col du Pas de Peyrol, se zhruba deset cyklistů zamotalo do hromadného pádu, když jim tachometry ukazovaly rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu.

Nejhůře dopadl lídr stáje Astana Alexander Vinokurov, který sjel zhruba pět metrů do rokle podél silnice a zpět na vozovku mu museli pomoci až jeho týmoví kolegové včetně Romana Kreuzigera.

Čtěte také:
Vinokurov si zlomil nohu. Žlutý trikot převzal Voeckler
König porazil v Rakousku Sastreho i Meňšova. Skončil 2.

Sedmatřicetiletý Vinokurov, který byl před etapou 11. v průběžném pořadí, byl kvůli zlomenině stehenní kosti a podezření na zlomeninu pánve okamžitě převezen do nemocnice, a jeho poslední Tour v kariéře tak skončila velmi nešťastně.

Vedle Vinokurova v závodě nepokračuje ani lídr stáje Omega Pharma-Lotto Belgičan Jürgen van den Broeck, jeho týmový kolega Frederik Willems nebo Američan David Zabriskie z Garmin-Cérvelo. Ti utrpěli zlomeniny v horní části těla.

Automobil poslal Hoogerlanda na ostnatý drát

Štěstí v neštěstí naopak měli Nizozemec Johnny Hoogerland z Vacansoleilu a Španěl Juan Antonio Flecha z Team Sky.

Flechu, jednoho z pětice uprchlíků, kteří se od pelotonu odpoutali hned v úvodu etapy, srazil zhruba 38 kilometrů před cílem automobil francouzské televize, jehož řidič se snažil vyhnout stromu na úzké vozovce.

Zatímco další tři členové úniku se na vozovce udrželi, Hoogerlanda vymrštil náraz o Flechovo kolo do vzduchu a po saltu jej zastavil až ostnatý drát na přilehlém plotě.

Podívejte se na záběr z celé situace (článek pokračuje pod videem)

Oba závodníci se dlouho "sbírali" ze země. V závodě sice pokračovali, peloton je však vzápětí předjel a oba dojeli symbolicky bok po boku až hluboko v poli poražených.

Hoogerland si tak nemohl na pódiu pro vítěze vychutnat ani převzetí puntíkovaného trikotu pro nejlepšího vrchaře, který si v deváté etapě vyjel.

"Bylo to šílené a nepochopitelné. Johnny je celý potlučený, má hluboké rány, krvácel. Plot mu svlékl kalhoty, byl úplně nahý. Jsme z toho velice zklamaní a šokovaní, ale je příliš brzy na to, abychom někoho obviňovali," řekl šéf Hoogerlandova týmu Michel Cornelisse.

Řidič televizní společnosti byl po svém manévru z Tour vyloučen.

Celá záležitost pak připomněla situaci z páté etapy, kdy motocykl s fotografem doslova "ukradl" kolo dánskému cyklistovi Nickimu Sörensenovi, který poté skončil v příkopě.

Záběry ze Sörensenova pádu si připomeňte zde

 

Právě se děje

Další zprávy