Vinokurov si zlomil nohu. Žlutý trikot převzal Voeckler

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
10. 7. 2011 21:30
Vinokurov a další cyklisté spadli při sjezdu
Alexander Vinokurov svůj poslední ročník Tour de France nedojede
Alexander Vinokurov svůj poslední ročník Tour de France nedojede | Foto: Reuters

Saint-Flour - Další nebezpečný hromadný pád se zrodil v 9. etapě Tour de France z Issoire do Saint-Flour (208 km).

Na 102. kilometru při sjezdu z nejvyššího místa trati, vrcholu Col du Pas de Peyrol, sjel zhruba pět metrů do rokle podél silnice lídr stáje Astana Alexander Vinokurov a zpět na vozovku mu museli pomoci až jeho týmoví kolegové včetně Romana Kreuzigera.

Sedmatřicetiletý Vinokurov, který byl 11. v průběžném pořadí, kvůli zlomenině stehenní kosti dál a podezření na zlomeninu pánve odjel do nemocnice, a jeho poslední Tour v kariéře tak skončila velmi nešťastně.

Čtěte také:
Zraněný Kreuziger ztratil dvacet minut, zvažuje konec
Kreuziger na Tour opět spadl a ztratil další 3 minuty
König porazil v Rakousku Sastreho i Meňšova. Skončil 2.

"Přijel jsem tam o chvilku později, protože jsem v tom sjezdu nechtěl zbytečně riskovat. Když jsem viděl, jak Vinovi visí kolo na stromě, bylo jasné, že je zle. Nohou padnul na kámen, visela mu na kůži," přidal Kreuziger podrobnosti na svém webu.

Voeckler "vysvékl" Hushovda po sedmi dnech 

Závod vyhrál Španěl Luis Leon Sánchez z Rabobanku, který si pro triumf dojel poté, co hned v úvodu závodu ujel spolu se čtyřmi dalšími uprchlíky.

Na druhém místě dojel hned za ním Francouz Thomas Voeckler z Europcaru, třetí dojel s mírným odstupem jeho krajan a další z uprchlíků Sandy Casar z FDJ. Všichni tři závodníci měli na peloton téměř čtyřminutový náskok.

Thomas Voeckler
Thomas Voeckler | Foto: Reuters

Kreuziger dojel se ztrátou 16 minut a 38 sekund na vítěze až na 120. příčce. V celkovém pořadí je 111. a na Voecklera ztrácí už více než 40 minut. 

"Mohl jsem už aspoň trochu ze sedla, ruka bolí míň. Ztrátu mám velkou, tak jsem si před posledním kopcem vystoupil a jel jsem to v klidu, abych trochu šetřil síly. Věřím, že mi den volna přijde vhod, ale nějaké rozhodnutí uděláme až zítra nebo v úterý ráno," dodal Kreuziger.

Voeckler díky povedenému úniku "vysvlékl" ze žlutého trikotu dosavadního lídra průběžného pořadí Nora Thora Hushovda ze stáje Garmin-Cervélo. Ten držel žlutý trikot od minulé neděli dlouhých sedm etap.

Sánchez se posunul na druhé místo, třetí je Australan Cadel Evans z BMC těsně před lucemburskými bratry Schleckovými z Leopardu. Už na sedmé místo se posunul Slovák Peter Velits z HTC, Hushovd naopak spadl až na 24. pozici.

Hoogerlanda a Flechu sestřelil automobil

Velmi smíšené pocity naopak musel mít po závodě další z uprchlíků Nizozemec Johnny Hoogerland z Vacansoleilu.

Přestože v příštím závodě oblékne puntíkovaný trikot pro nejlepšího vrchaře, musí smutnit, protože automobil francouzské televize srazil zhruba 38 kilometrů před cílem dalšího uprchlíka Španěla Juana Antonia Flechu z Team Sky a Hoogerland přes něj přepadl.

Podívejte se, jak automobil srazil Flechu a Hoogerlandem (Článek pokračuje pod videem)

Oba závodníci se dlouho "sbírali" ze země, Hoogerlanda pád dokonce vynesl až k plotu s ostnatým drátem. V závodě sice pokračovali, peloton je však vzápětí předjel a oba dojeli symbolicky bok po boku až hluboko v poli poražených.

Po pádu skončili i Van den Broeck a Zabriskie

Vedle Vinokurova v závodě nepokračuje ani lídr stáje Omega Pharma-Lotto a 12. muž průběžného pořadí Belgičan Jürgen van den Broeck, který si po hromadném pádu do strže zlomil lopatku. 

Luis León Sánchez
Luis León Sánchez | Foto: Reuters

Nepokračuje ani jeho týmový kolega Frederik Willems, který z pádu vyvázl se zlomenou klíční kostí. Hromadný pád odnesl i exceletní časovkář Američan David Zabriskie z Garmin-Cérvelo, který má zlomené zápěstí.

Do kolize se zapojili i lídr stáje Radioshack Němec Andreas Klöden a Brit David Millar z Garmin-Cervélo. Oba sice v závodě pokračovali, Klöden se však propadl ze čtvrtého místa v průběžném pořadí na osmé a Millar z 9. na 28. příčku.

V úvodu etapy navíc po vlastní chybě spadl obhájce titulu Španěl Alberto Contador ze Saxo Bank. Ten však po výměně kola v závodě pokračoval a později se dotáhl zpět do pelotonu. Celkově se pak posunul na 16. příčku.

V pondělí je na programu první volný den, o den později následuje 10. etapa z Aurillacu do Carmaux (158 km).

Výsledky:

1. Sánchez (Šp.) 5:27:09, 2. Voeckler -5, 3. Casar (oba Fr.) -13, 4. Gilbert (Belg.), 5. P. Velits (SR), 6. Evans (Austr.), 7. A. Schleck (Luc.), 8. Martin (Něm.), 9. F. Schleck (Luc.), 10. Cunego (It.), ...12. Contador (Šp.) všichni -3:59, 120. Kreuziger -16:38.

Průběžné pořadí:

1. Voeckler 38:35:11, 2. Sánchez -1:49, 3. Evans -2:26, 4. F. Schleck -2:29, 5. A. Schleck -2:37, 6. Martin, 7. Velits oba -2:38, 8. Klöden (Něm.) -2:43, 9. Gilbert -2:55, 10. Fuglsang (Dán.) -3:08, ...16. Contador -4:07, 111. Kreuziger -40:31.

 

Právě se děje

Další zprávy