Zářný Contador pojede Tour de France ve stínu dopingu

Sport ČTK Sport, ČTK
2. 7. 2011 8:50
Roman Kreuziger bude pomáhat hvězdě svého týmu
Alberto Contador
Alberto Contador | Foto: Reuters

Passage du Gois (Francie) - Španěl Alberto Contador, nad nímž se stále vznáší podezření z dopingu, bude i letos hlavní hvězdou  Tour de France.

Nejslavnější etapový závod světa začíná v sobotu a o přední umístění se popere i Roman Kreuziger.

Pokud Contador skutečně vyhraje, stane se šestým nejúspěšnějším jezdcem tohoto nejslavnějšího etapového závodu. Stále ale bude muset počítat s tím, že by o své případné čtvrté vítězství mohl vzápětí přijít, stejně jako i o loňský titul a další výsledky.

Tato situace pramení z toho, že dodnes nebyl dořešen Contadorův dopingový případ právě z minulého ročníku Tour.

Čtěte také:
Contador může na Tour, dopingová arbitráž se odkládá
Kreuziger: Jsem spokojen, páté místo by ale bylo lepší

Nejlepší silničář posledních let měl pozitivní test na zakázaný clenbuterol, národní svaz ho však nepotrestal. Konečný verdikt by měl v srpnu vynést Sportovní arbitrážní soud (CAS).

S vědomím, že za údajný dopingový prohřešek (Contador se hájil požitím kontaminovaného masa) mu hrozí dvouletý distanc, startoval lídr týmu Saxo Bank-SunGard i na květnovém závodě Giro d'Italia, v jeho suverénní jízdě ho to ale nijak nelimitovalo.

Contador může vyhrát Tour i Giro v jedné sezóně

Pokud vše zopakuje i na Tour, může být navíc prvním jezdcem, který od roku 1998 vyhraje v jedné sezoně oba nejslavnější etapové závody.

Roman Kreuziger
Roman Kreuziger | Foto: Sport

Oči českých fanoušků se upřou na Romana Kreuzigera, člena týmu Astana.

V letošním ročníku chce co možná nejvíce pomoci lídrovi stáje Alexandru Vinokurovovi; pokud se však bude cítit dobře, rád by zaútočil na přední pořadí v celkovém hodnocení i on sám.

Od vedení týmu má pětadvacetiletý český cyklista volnou ruku.V minulých dvou ročnících Tour de France shodně na devátém místě, na letošním Giru dojel šestý.

Jezdce čeká během 98. ročníku třítýdenního podniku 21 etap o celkové délce 3430,5 kilometru.

Vítěz závodu obsahujícího mimo jiné šest čistě horských etap a časovky týmů i jednotlivců bude znám v neděli 24. července, kdy peloton dorazí do cíle na Champs-Élysées v Paříži.

 

 

Právě se děje

Další zprávy