Vytrvalkyně uplavala 108 kilometrů. Mezi bílými žraloky

Aleš Vávra Aleš Vávra
13. 6. 2011 22:34
Osmačtyřicetilá Australanka strávila ve vodě 40 hodin
Penny Palfreyová při svém fantastickém rekordu.
Penny Palfreyová při svém fantastickém rekordu. | Foto: Reuters

George Town - Famózní rekord ve vytrvalostním plavání na otevřeném moři vytvořila osmačtyřicetiletá plavkyně Penny Palfreyová.

Australanka britského původu uplavala bez cizí pomoci rovných 108 kilometrů a o sedm kilometrů tak překonala dosavadní maximum. Ve vodě strávila neuvěřitelných 40 hodin a 41 minut.

Čtěte také:

Plavci se bojí o stadion, Podolí by zničil akvapark
Hrozba pro Phelpse a Lochteho? Vrací se Thorpedo
Voda byla neskutečně horká, tvrdí kolega mrtvého plavce

"Je nepopsatelné, co po fyzické i psychické stránce dokázala," podotkl zástupce mezinárodní Síně slávy maratonského plavání Steven Munatones.

Krátce poté, co vylezla z vody, se Palfreyová vyčerpáním zhroutila.
Krátce poté, co vylezla z vody, se Palfreyová vyčerpáním zhroutila. | Foto: Reuters

Po téměř dvou dnech strávených ve vodách Karibiku mezi Kajmanskými ostrovy se Palfreyová okamžitě po vítězném gestu zhroutila. Měla oteklý jazyk a nemohla mluvit. Skončila proto v nemocnici.

Vysněný rekord plavkyně překonala až na třetí pokus. Minulé dva jí na Havaji překazily žahavé medůzy. Tentokrát byli hrozbou pro změnu bílí žraloci, kteří se několikrát přiblížili do blízkosti Palfreyové.

Plavkyně přitom podle pravidel nemohla použít ochrannou klec, žraloky odháněly pouze elektrické signály vysílané z doprovodného plavidla. Australanka nemohla při svém rekordu použít ani ploutve.

 

Právě se děje

Další zprávy