Antidopingová laboratoř v Praze nemá peníze. Má skončit

ČTK ČTK
19. 5. 2011 10:30
Rozhodla o tom ředitelka VFN Dana Jurásková
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česká republika má přijít o antidopingovou laboratoř, která má akreditaci k testování vzorků od Světové antidopingové agentury (WADA).

Podle deníku Blesk o jejím uzavření rozhodla ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pod kterou laboratoř spadá, Dana Jurásková.

"Mám informace, že dojde ke zrušení laboratoře, ale žádné oficiální stanovisko jsme zatím nedostali," řekl Blesku šéf Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský s tím, že důvodem je nedostatek financí.

Vyjádření zástupců Všeobecné fakultní nemocnice se zatím nepodařilo získat.

Čtěte také:
V cyklistice odhalili nový druh dopingu. Růstový hormon

Zřizovatelem laboratoře je ministerstvo zdravotnictví, které podle zákona o podpoře sportu musí její provoz zabezpečit. Podle místopředsedy Českého olympijského výboru Františka Dvořáka má stát v úmyslu přesunout testování vzorků do zahraničí.

"To je ale nešťastné řešení. Vždyť máme laboratoř i know how," uvedl Dvořák. Akreditovaných laboratoří je po světě 35, nejbližší existují v Německu, Rakousku a Polsku.

Antidopingová laboratoř, která sídlí v Hloubětíně, je jednou z nejstarších institucí svého druhu na světě na světě. Založena byla v 60. letech minulého století. Akreditaci od WADA má ještě na další tři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy