Kreuziger peklo zvládl, v 11. etapě Gira dojel šestý

ČTK Aleš Vávra ČTK, Aleš Vávra
18. 5. 2011 21:10
Celkově je český cyklista na sedmém místě
Roman Kreuziger - ilustrační foto.
Roman Kreuziger - ilustrační foto. | Foto: Reuters

Castefidardo - "Bylo to peklo, člověk si ani chvíli nevydechl." Tak zhodnotil Roman Kreuziger jedenáctou etapu slavného Gira d´Italia s cílem na kopci.

Český cyklista obsadil v etapě šesté místo a celkově zůstal na sedmé pozici.

"Byla to nejnérvoznější etapa na letošním Giru. Hlavně že jsem neztratil," uvedl Kreuziger, jehož bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let byl během etapy v ohrožení kvůli skupině uprchlíků.

Čtěte také:
Osmou etapu Gira ovládl Gatto, Contador už útočí
Nizozemec Weening vede Giro, Kreuziger dojel desátý
Kolegové zesnulého Weylandta budou na Giru pokračovat

"Proto jsem posledních 40 kilometrů nechal od nás tahat Jufreho, který se tam střídal s klukama z jiných týmů. Naštěstí jsme je sjeli, ale musím říct, že to byla pekelně těžká a naprosto nekontrolovaná etapa," řekl Kreuziger, kterého také mrzel pád jeho týmového kolegy z Astany Roberta Kiserlovského, jenž ztratil více než 15 minut.

Vyhrál Francouz Gadret

Pro vítězství si po 142 kilometrech dojel Francouz John Gadret.

Dvaatřicetiletý Gadret dosáhl na premiérový triumf na Giru díky útoku několik set metrů před cílem při stoupání v Castefidardu. Jeden z nejlepších francouzských cyklokrosařů posledních let se odpoutal od hlavního pole a jako první dostihl Španěla Daniela Morena, jenž byl v úniku.

Ve stejném čase projeli cílem na druhém místě Španěl Joaquím Rodríguez a Ital Giovanni Visconti. Páté místo obsadil španělský lídr závodu Alberto Contador a hned za ním finišoval Kreuziger. "Měl jsem tam moc těžký převod," komentoval český cyklista závěrečný spurt na svém oficiálním webu.

Největší favorit Contador před čtvrteční rovinatou etapou stále vede o 59 sekund před Bělorusem Kanstancinem Sivcovem, Kreuziger na sedmé pozici ztrácí 1:41.

Cyklisté opět uctili památku tragicky zesnulého Weylandta

Jedenáctá etapa začala minutou ticha na počest Belgičana Woutera Weylandta, jenž zahynul po pádu ve třetí etapě a dnes měl v Gentu pohřeb. Jménem všech jezdců pronesl před startem krátkou dojemnou řeč Brit David Millar a cyklisté pak na počest mrtvého kolegy sundali helmu a symbolicky se s ním rozloučili. "Myslel jsem na to celý den, v pelotonu jsme jedna velká rodina," uvedl Gadret.

Vítěz v cíli udělal na počest Weylandta gesto směrem k nebi. Připomněl tak oslavu Američana Lance Armstronga, jenž v roce 1995 podobně uctil památku týmového kolegy Fabia Casartelliho. "Vzpomněl jsem si na to. Ale rozhodně jsem to neudělal kvůli novinářům a fotografům, ale pro jeho rodinu," řekl Gadret.

 

Právě se děje

Další zprávy