Contadorovi znovu hrozí trest, jeho případ jde k soudu

ČTK ČTK
24. 3. 2011 13:03
Cyklistická unie se odvolala v poslední možný den
Alberto Contador při loňské Tour de France
Alberto Contador při loňské Tour de France | Foto: Reuters

Aigle - Dopingový případ španělského cyklisty Alberta Contadora bude řešit Mezinárodní sportovní soud (CAS) v Lausanne. Trojnásobný vítěz Tour de France měl během loňského triumfu na Tour pozitivní test na clenbuterol, ale národní svaz ho nepotrestal.

Proti jeho očištění se ve čtvrtek, v poslední možný den, odvolala Mezinárodní cyklistická unie (UCI).

Contadorovi tak hrozí dvouletý zákaz činnosti, do verdiktu soudu nicméně může závodit.

Čtěte také:
V cyklistice odhalili nový druh dopingu. Růstový hormon
Contador: nařčení z dopingu mě nenávratně poškodilo

Osmadvacetiletý Contador vždy popíral, že by dopoval. Svou obranu postavil na tom, že se mu zakázaný clenbuterol dostal do těla z masa, které mu dovezli přátelé ze Španělska. Španělský svaz mu nejprve zastavil činnost, ale pak uznal jeho odvolání a před měsícem Contadora od dopingového škraloupu očistil.

Také Alberto Contador zkusil únik, nevyšel.
Také Alberto Contador zkusil únik, nevyšel. | Foto: Sport

Mezinárodní cyklistická unie nicméně osvobozující verdikt kritizovala a dnes využila svého práva na odvolání. "Byl zproštěn viny po pozitivním testu na clenbuterol během soutěžního testu z 21. července 2010. Rozhodnutí odvolat se jsme učinili po důkladném rozboru dokumentace, kterou jsme obdrželi od španělského svazu," uvedla UCI v prohlášení.

Contador, hvězda stáje Saxo Bank, během procesu může závodit a pokračovat i na podniku Kolem Katalánska, na němž ve středu vyhrál královskou etapu a dostal se do čela průběžného pořadí. CAS by měl případ rozhodnout do startu dalšího ročníku Tour de France 2. července. Pokud bude Contadorovi prokázána vina, přijde o titul šampiona loňského slavného závodu.

Contador během své úspěšné kariéry vyhrál také zbývající dva z nejtěžších etapových závodů na světě Giro d'Italia i Vueltu, což se v minulosti povedlo jen čtyřem jiným cyklistům.

Světová antidopingová agentura (WADA) má nyní ještě tři týdny čas, zda se k odvolání UCI připojí.

 

Právě se děje

Další zprávy