Veslařům se na MS daří. 3 posádky postoupily přímo dál

ČTK ČTK
1. 11. 2010 7:30
Synek a Knapková postoupili přímo do semifinále
Ondřej Synek
Ondřej Synek | Foto: Reuters

Hamilton - Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková úspěšně vstoupili do mistrovství světa ve veslování na Novém Zélandu. Oba čeští reprezentanti vyhráli na jezeře Karapiro své úvodní rozjížďky a zajistili si přímou účast v semifinále.

Mezi dvanáct nejlepších postoupil i dvojskif David Jirka, Petr Vitásek, který byl ve své rozjížďce třetí.

Osmadvacetiletý Synek, který v letošním roce vyhrál Světový pohár i mistrovství Evropy, prakticky po celou trať bez problémů kontroloval první místo a druhého Tima Maeyense z Belgie nakonec porazil o více než osm sekund.

"Jsem maximálně spokojen, jel jsem hodně rychle, ale pořád to beru s rezervou, protože vím, že soupeři ukážou své hlavní trumfy až ve finále. Ale určitě mi to přidalo klid na duši," uvedl Synek pro Radiožurnál.

Stříbrný medailista z olympijských her v Pekingu postoupil nejrychlejším časem.

Čtěte také: Skifař Synek s velkým náskokem opanoval první závod SP

O dva roky starší Knapková měla úlohu ještě jednodušší, díky menšímu počtu startujících v kategorii ženského skifu do semifinále postupovala hned trojice veslařek.

Knapková vyhrála o téměř čtyři sekundy

Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského měla navíc jen čtyři soupeřky, neboť Dánka Fie Udby Erichsenová na start nenastoupila. Knapková porazila druhou Rusku Julii Levinovou o téměř čtyři sekundy.

Miroslava Knapková
Miroslava Knapková | Foto: www.ceskeveslovani.cz/

"Měla jsem nejrychlejší první pětistovku, což napovídá, že po rychlostní stránce jsem na tom velmi dobře. Trenér mi dokonce v cíli říkal, že bych nemusela jezdit začátek až tak rychle a šetřit síly spíš pro finiš," uvedla Knapková.

Mezi dvanáct nejlepších se dostal i dvojskif Jirka, Vitásek, který sice obsadil ve své rozjížďce třetí místo s odstupem pěti sekund za nejrychlejšími Brity Matthewem Wellsem a Marcusem Batemanem, ale k přímému postupu to veslařům pražské Dukly stačilo.

První vystoupení na šampionátu se naopak příliš nevydařilo ženskému dvojskifu sester Jitky a Lenky Antošových. Obsadily páté místo a musejí do oprav. V případě výhry přitom mohly postoupit přímo do finále.

"Soupeřky jsou ještě kvalitnější než jsem čekal, ale doufám, že děvčata předvedou, co v nich je. Nedáme se zadarmo, popereme se o finále a tam už můžeme klidně zabojovat o medaili," řekl Radiožurnálu trenér Josef Lukš.

Synka a Knapkovou čekají semifinálové jízdy ve čtvrtek, dvojskif Jirka, Vitásek v pátek. Sestry Antošovy se na Novém Zélandu podruhé představí ve středu, z oprav však budou mít šanci postoupit do finále.

 

Právě se děje

Další zprávy