Vzkaz Contadorovi: Na banány a vodu se Tour vyhrát nedá

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
14. 10. 2010 23:15
Získat žlutý dres čistou cestou není v lidských silách
Získat žlutý dres na Tour čistou cestou není v lidských silách, tvrdí někdejší jezdec Bernhard Kohl
Získat žlutý dres na Tour čistou cestou není v lidských silách, tvrdí někdejší jezdec Bernhard Kohl | Foto: Reuters

Praha - "Získat žlutý dres na Tour čistou cestou není v lidských silách. Jsou to tři týdny dřiny, tři tisíce kilometrů, a v horách nastoupáte tolik, jako byste čtyřikrát vylezli na Everest. To přece není možné! Tour se nedá objet na vodu a banány."

Ne, tolikrát opakovanou formuli nepronesl žádný z odpůrců Tour de France, popřípadě cyklistiky, ani ze zastánců těch, kteří by všechny dosud zakázané látky povolili k užívání, protože tvrdí, že ve světě cyklistiky stejně dopuje každý.

Na serveru fanhouse.com to uvedl Bernhard Kohl.

Čtěte také:
Hříšník Contador zvažuje konec kariéry. Blafuje?
Stáj Astana: Contador bral clenbuterol už v červnu
Ital šokoval: Doping nezastavíme, povolme ho!
Vědci: Contador si při dopingu mohl pomáhat transfúzí
Contador měl při letošní Tour de France pozitivní nález
Cyklisté hájí Contadora. Doping? Celé je to nafouklé

Že vám je to jméno povědomé? Aby ne. Vždyť někdejší rakouský cyklista skončil v celkovém pořadí před dvěma lety senzačně na třetím místě. Životního výsledku si však tehdejší jezdec německého Gerolsteineru dlouho neužil.

O třetí místo, stejně jako o puntikovaný trikot pro nejlepšího vrchaře přišel poté, co byla v jeho krvi nalezena látka CERA, tedy třetí generace EPO.

I když mu na konci letošního ročníku Tour vypršel dvouletý trest, Kohl se už při vznesení trestu nechal slyšet, že s cyklistikou skončil nadobro.

"S profesionální cyklistikou jsem skončil proto, že jinak než s dopingem to v ní nejde. A navíc - už se nikdy nemůžete vrátit do pelotonu, pokud řeknete pravdu."

I když si je podle svých slov vědom, že může působit jako zhrzený člověk, kterému jako jednomu z mála na užívání dopingu 'přišli', rozhodl se reagovat na obhajobu Alberta Contadora, jenž měl během letošní Tour pozitivní nález na clenbuterol.

Kvůli tomu byla Španělovi pozastavena činnost, Mezinárodní cyklistická unie UCI však o případném testu stále nerozhodla.  

"Floyd Landis vyhrál Tour de France a jeho průměrná rychlost dosáhla čtyřiceti kilometrů v hodině. Letos vyhrál Contador a i jeho rychlost se pohybovala kolem čtyřicítky. Stejná rychlost a v případě Landise se objevil doping."

Naznačuje tím, že i španělský vítěz letošního ročníku Tour užíval doping vědomě, a ne nevědomě kvůli požití zkaženého masa, což je klíčový bod Contadorovy obhajoby.

Kohl je jedním z mála cyklistů, co po 'chycení' užívání dopingu nepopírá. Navíc se nechal slyšet, jak v jednotlivých stájích užívání dopingu a jeho následné zakrývání probíhá a nebo jak několikrát dokázal přechytračit dopingové komisaře.

"Během kariéry mě testovali snad dvěstěkrát. A v polovině případů jsem měl v těle drogu. Chytili mě, ale v 99 případech jsem unikl. Cyklisté si myslí, že dokážou proklouznout kontrolám, když jim to většinou projde. I kdyby se objevily nové antidopingové metody, nemyslím si, že by to závodníky odradilo."

 

Právě se děje

Další zprávy