Vueltu vyhrál Nibali, k triumfu pomohl i Kreuziger

ČTK ČTK
20. 9. 2010 9:42
Ital vyhrál Vueltu po dvaceti letech
Foto: Reuters

Madrid - Cyklistickou Vueltu vyhrál Vincenzo Nibali jako první Ital po 20 letech. Stájový kolega Romana Kreuzigra poprvé v kariéře triumfoval na velkém třítýdenním závodě. Dnešní závěrečná etapa, kterou v hromadném finiši opanoval Američan Tyler Farrar, už na celkovém pořadí nic nezměnila.

"Od začátku závodu jsem říkal, že tady chci vyhrát a to se povedlo," citovala Nibaliho agentura Reuters. "Dvacet let je dlouhá doba a bylo na čase, aby tady nějaký Ital vyhrál," dodal.

Nibali jel v červeném trikotu lídra s jednou výjimkou od čtrnácté etapy a k jeho udržení výrazně přispěl i Kreuziger. Čtyřiadvacetiletý Čech dnes dojel na předposlední, 155. příčce a v konečné klasifikaci obsadil 28. místo. Loni skončil jezdec stáje Liquigas jednašedesátý, při své premiéře před třemi lety jednadvacátý.

Čtěte také: Schleck a O´Grady vyřazeni z Vuelty. Kvůli pití piva

Nibali vyhrál Vueltu hned při svém premiérovém startu a povedlo se mu to jako pátému Italovi v historii. Jeho nejlepším výsledkem na velkých závodech dosud bylo třetí místo na letošním Giru d'Italia, loni byl sedmý na Tour de France.

"Každý říkal, že ze zahraničních jezdců jsem největší favorit. Ale nebyl jsem kvůli tomu pod tlakem. Měl jsem skvělou formu a to rozhodlo," uvedl Nibali. "Musím však uznat, že španělští jezdci mi to hodně ztížili. Bylo velmi náročné je porazit," přidal.

Největším Nibaliho rivalem byl domácí Ezequiel Mosquera, který na druhém místě zaostal o 43 vteřin. "I tak je to velký úspěch, protože před tím jsem nikdy ve velkém závodě nebyl na stupních vítězů," řekl domácí jezdec.

Foto: Reuters

"Bylo to hodně náročné a jsem rád, že to mám za sebou," dodal.

Velký úspěch na Vueltě zaznamenal také slovenský cyklista Peter Velits, který obsadil třetí místo.

Farrar si v závěrečném spurtu v Madrid dojel pro druhý etapový triumf v tomto ročníku. Na druhém místě finišoval Brit Mark Cavendish, který tak udržel zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže.

Puntíkovaný trikot pro nejlepšího vrchaře získal potřetí za sebou Francouz David Moncoutié.

 

Právě se děje

Další zprávy