Pitva ukáže,zda Šimůnka zabil alkohol. Legendou zůstane

Sport Sport
11. 8. 2010 12:43
Bývalý cyklokrosař Radomír Šimůnek zemřel ve 48 letech

Praha - Nevídaný talent. Poctivý dříč. Obrovský vzor pro mladé. Skvělý kamarád. Ale i muž, který měl problémy s alkoholem a který zavinil smrtelnou dopravní nehodu.

Tolik podob měla osobnost bývalého cyklokrosaře Radomíra Šimůnka, který v úterý zemřel ve věku 48 let.

"Radek byl největším cyklistickým talentem, jaký jsme v Česku měli. Všichni ostatní včetně Zdeňka Štybara to mají vydřené, ale Radek byl talent od přírody," zavzpomínal Petr Klouček, který se Šimůnkem závodil a poté jej vedl v reprezentaci.

Čtěte také:
Radomír Šimůnek (48), cyklokrosový šampion, je mrtev
Prezident mu odpustil, lidé ne. Fenomén Šimůnek zemřel

"Mimo kolo to byl výborný kamarád. Měl rád partu, uměl se bavit. A jeho velkým koníčkem byla auta," řekl Klouček pro idnes.cz.

V roce 1992 se však Šimůnkovi jeho láska k rychlým vozům stala osudnou. Při havárii, kterou zavinil, zemřeli tři lidé a Šimůnek šel do vězení. Tohoto stínu se už nikdy nezbavil. Spekulovalo se i o tom, že řídil pod vlivem alkoholu, ovšem oficiálně tomu tak nebylo.

Nicméně, že čtyřnásobný mistr světa nemívá k pití daleko, bylo známo. Věděl však, kdy je potřeba mít čistou hlavu a koncentrovat se jen na svůj sport.

Trenér, prodavač i opravář

Jenže pro vrcholového sportovce není nikdy jednoduché, když musí se závoděním skončit. Šimůnek se snažil svůj život naplnit tím, že i nadále zůstal u bicyklů. Ve svém domě za Prahou si otevřel malou prodejnu kol, o jejichž servis se pak majitelům také staral. "Lidi, kteří ke mně přijdou, si můžou říct, že jim kolo dělal mistr světa," promlouval Šimůnek v televizním dokumentu, který o něm natočila Česká televize krátce po ukončení kariéry ve 40 letech.

Foto: Jan Langer

Další jeho vyžitím byl trénink syna Radomíra, který se rovněž profesionálně věnuje cyklokrosu nyní žije a trénuje v Belgii. "Táta už na tom v poslední době nebyl dobře," přiznal pro deník Sport, že se o nemoci jeho otce v blízkém kruhu rodiny a přátel vědělo.

Příčinou Šimůnkovy smrti byla zřejmě cirhóza jater, což by měla potvrdit i pitva. Onemocnění, které v drtivé většině postihuje lidi, kteří nadměrně pijí allkohol. Může mít i jiné spouštěcí mechanismy, například žloutenku. Ovšem lidé z jeho okolí se shodují, že u Šimůnka za nemoc opravdu mohl alkohol. "Rád se napil, dvě flašky vína za večer pro něho nebyl problém," říká jeden z nich.

Šimůnek navíc před několika dny podstoupil operaci kýly, která mu zřejmě vzala poslední síly.

Přestože se již prohání v cyklokrosařském nebi, jeho legenda bude žít ještě hodně dlouho. A nejen v českých končinách. "V Belgii byl pořád za hvězdu. Když jsem tam přišel a řeklo se Česko, všem se jako první vybavilo jméno Šimůnek. Pan Šimůnek, říkali, obrovská celebrita," vybavuje si Šimůnkův současný následovník Zdeněk Štybar.

Poslední rozloučení s cyklokrosovou legendou proběhne v pondělí ve strašnickém krematoriu.

 

Právě se děje

Další zprávy