Radomír Šimůnek (48), cyklokrosový šampion, je mrtev

Ivo Pospíšil
10. 8. 2010 9:22
Bývalý cyklista zemřel ve věku 48 let.

Praha - V noci z pondělí na úterý zemřel bývalý světový šampión v cyklokrosu Radomír Šimůnek starší. Tělo osmačtyřicetiletého muže našla bez známek života zhruba ve čtyři hodiny ráno manželka, která informaci agentuře ČTK potvrdila.

Příčinou smrti je podle prvních informací cirhóza jater, ale konečný verdikt vynesou lékaři až po pitvě.

Šimůnek platil dlouhou dobu za československou cyklokrosovou ikonu. Již v roce 1980 se stal juniorským mistrem světa a v dalších letech bojoval o titul mezi amatéry. V letech 1983 a 1984 dokonce MS amatérů ovládl.

Mistr mezi profesionály 

Největšího úspěchu se však dočkal v roce 1991, kdy vyhrál světový šampionát i mezi profesionály. Ve stejném roce se pak dočkal ocenění i od novinářů, kteří ho zvolili Sportovcem roku.

"Málokterý český sportovec dokázal vybojovat tolik úspěchů jako Radek. Byl to obrovský talent, talent od přírody, ale stejně tak nesmírně poctivý závodník v tréninku," řekl předseda cyklokrosové komise svazu Čestmír Kalaš.

"Nechci jej srovnávat ani se Štybarem (současný mistr světa v cyklokrosu - pozn. red.), který to, co zatím dosáhl, má mnohem více vydřené," zdůraznil Šimůnkův někdejší kolega a později trenér reprezentace Petr Klouček. 

Čtěte také:
Cyklokrosař Zdeněk Štybar vyhrál jako první Čech SP
Úspěch pro Štybara. Vede žebříček cyklokrosařů

O rok později ovšem přišel pád ze světa slávy. Rodák z Vrchlabí totiž zavinil u Cerhovic autonehodu, při níž zemřeli tři lidé.

Krátce na to byl proto odsouzen k nepodmíněnému trestu ve výši osmnácti měsíců. Po necelém půl roce ale dostal od tehdejšího prezidenta Václava Havla milost.

Šimůnek se nakonec věnoval cyklokrosu do svých čtyřiceti let a následně pak přešel k trénovaní svého syna Radomíra. 

 

Právě se děje

Další zprávy