Slavící Contador: Byla to těžká Tour. A rozplakal se

Ivo Pospíšil
25. 7. 2010 9:00
Kreuziger: Sedm minut na vítěze? To neřešme.
Alberto Contador míří za úspěchem v devatenácté etapě TdF
Alberto Contador míří za úspěchem v devatenácté etapě TdF | Foto: Reuters

Pauillac - Už jen formalita dělí španělského závodníka Alberta Contadora od třetího vítězství na Tour de France. Sedmadvacetiletý Španěl má za sebou devatenáct etap, nyní mu zbývá jen absolvovat triumfální dojezd do Paříže.

Úspěšná obhajoba loňského prvenství je tak skutečně na dosah. Ani se nečeká, že by letošní ročník nejslavnější cyklistické soutěže měl jiného vítěze.

Čtěte také:
Contador má triumf na dosah. Předčil Schlecka v časovce
Schleck, nebo Contador? Rozhodne sobotní časovka

Respektovaný závodník stáje Astana odrazil poslední pochybnosti v sobotní časovce, kdy sice zajel pětatřicátý nejrychlejší čas, důležité však pro něj bylo, že byl o jednatřicet vteřin rychlejší, než jeho největší konkurent Andy Schleck.

V závěrečné etapě se tak může těšit na tradiční šampaňské a po dojezdu nejspíše i na oslavy před vítězným obloukem na Champs-Elysées.

"Je to velmi emocionální, byla to těžká Tour. Hodně jsem se na ní soustředil, nicméně i tak to bylo obtížné do poslední minuty," cituje Contadora tisková agentura Reuters.

Pokusím se vyhrát příští rok, slíbil Schleck

Slzám štěstí se Španěl nicméně neubránil.

"Byly dny, kdy jsem se necítil moc dobře. Je to proto asi poprvé, kdy ve mně vítězství v Tour budí takové emoce," doplnil.

Útok jeho konkurenta Andyho Schlecka na korunu proto nevyšel. Jezdec stáje Saxo Bank nepatří právě mezi vyhlášené časovkáře, přesto v sobotu bojoval a v první fázi dokonce Contadora předčil.

Poté už ale ztratil tempo a úřadující šampión si začal svůj náskok zvyšovat. Naopak Schleckovy naděje vyhasly.

"Dal jsem do toho vše od startu až do cíle. Dělal jsem vše, abych Contadora porazil. Vyhrál jsem i dvě etapy. Příští rok se ovšem vrátím a pokusím se znovu vyhrát," smířil se s tím Schleck. 

Kreuziger: Ztrátu na Cancellaru nehodnoťme

Pozitivní náladu měl i český zástupce Roman Kreuziger. Ten sice ztrácel na vítěze Fabiana Cancellaru více jak sedm minut, svou devátou příčku v průběžném hodnocení ale udržel.

"Ten odstup ale nechme bokem. Mezi prvním a posledním startujícím byl rozdíl šest hodin. Když jel Cancellara, foukal vítr 3 kilometry v hodině a nám 25 km/h proti. Kluci od nás z týmu Quinziato a Oss říkali, že to jeli na půl plynu a měli lepší časy než já," tvrdí Kreuziger na svých oficiálních stránkách.

"Byla to dobrá časovka, vždyť na Contadora jsem ztratil něco málo přes minutu a půl a vloni mi dal v kratší časovce čtyři minuty. Jediný, kdo nám z té desítky dnes poodskočil, byl Meňšov, který zajel fantasticky. Ukázalo se, že měl nejvíc sil," hodnotil.

Rodák z Moravské Třebové tak s největší pravděpodobností zopakuje stejné umístění jako v loňském roce.

"Nebyla tam jediná pasáž, kde bych si trošku vyhověl, jel jsem absolutní hranu. Věděl jsem, že už po 18 kilometrech najíždím minutu na Rodrigueze a jedu vyrovnaně s Hornerem. Rodrigueze se mi sice skočit nepovedlo, ale udržel jsem deváté místo, s čímž musím být absolutně spokojen," uzavřel čtyřiadvacetiletý závodník stáje Liquigas.

 

Právě se děje

Další zprávy