Contador má triumf na dosah. Předčil Schlecka v časovce

Ivo Pospíšil
24. 7. 2010 17:13
Roman Kreuziger zůstává na devátém místě

Pauillac - Zdá se, že předposlední devatenáctá etapa Tour de France rozhodla definitivně o celkovém vítězi letošního ročníku.

Podle předpokladů by se jím měl stát španělský závodník Alberto Contador, který v ostře sledované časovce dojel na pětatřicátém místě, ve svém důležitém mini souboji však předčil největšího pronásledovatele Andyho Schlecka o jedenatřicet sekund.

Čtěte také:
Schleck, nebo Contador? Rozhodne sobotní časovka
V desítce bych zůstat měl, říká Kreuziger před časovkou
TdF: Kreuziger stále devátý. 18. etapu vyhrál Cavendish

Obhájce loňského prvenství  tak v celkovém pořadí zvýšil svůj náskok v čele na devětatřicet vteřin a zajistil si de facto před nedělní poslední etapou do Paříže třetí vítězství na Tour de France v kariéře.

Sobotní závod nakonec vyhrál specialista na časovky Švýcar Fabian Cancellara. Roman Kreuziger udržel i nadále v průběžném pořadí devátou příčku.

Schleck se zpočátku držel, pak už ale nestačil

Podle předpokladů to měla být formalita s jasným koncem, Andy Schleck nepatří mezi obávané časovkáře a čekalo se, že si proto Contador svůj triumf pohlídá. Lucemburčan ze stáje Saxo Bank však překvapil a chystal se zpočátku zadělat na velké drama.

V jednu chvíli byl dokonce o dvě vteřiny lepší, než španělský lídr a v průběžném bodování by za takovýchto okolností stáhl svého rivala na rozdíl šesti sekund.

Jenže nakonec tomu tak nebylo. V další části totiž Contador zrychlil a naopak Schleck už nejspíše ztrácel síly.

Místo potřebného stahování náskoku mu tak už naopak začala narůstat ztráta a závodník stáje Astana ho nakonec v cíli předčil o jednatřicet sekund.

Nikoho v tu chvíli nezajímalo, že Contador ztratil na vítězného Cancellaru přes pět minut, v průběžném pořadí si totiž Španěl upevnil svůj náskok, a mohl se proto začít šťastně objímat se svými týmovými kolegy.

Důvod k radosti pak měl i český závodník Roman Kreuziger. Rodák z Moravské Třebové sice dojel do cíle s více jak sedmiminutovou ztrátou na vítězného Švýcara, v průběžném pořadí si ale uhájil svou devátou příčku. Zřejmě tak na Tour de France skončí na stejném místě, jako v loňském roce.

Výsledky 19. etapy Tour de France:
1. Cancellara (Švýc.) 1:00:56 hod., 2. Martin -17, 3. Grabsch (oba Něm.) -1:48, 4. Konovalovas (Lit.) -2:34, 5. Zabriskie (USA) -3:00, 6. Moerenhout (Niz.) -3:03, 7. Kirijenka (Běl.) -3:10, 8. Tjallingii (Niz.) -3:21, 9. Wiggins (Brit.) -3:33, 10. Thomas (Brit.) -3:38, ...82. Kreuziger (ČR) -7:25.

Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp.) 89:16:27 hod., 2. A. Schleck (Luc.) -39, 3. Meňšov (Rus.) -2:01, 4. S. Sánchez (Šp.) -3:40, 5. Van den Broeck (Belg.) -6:54, 6. Gesink (Niz.) -9:31, 6. Hesjedal (Kan.) -10:15, 8. Rodríguez (Šp.) -11:37, 9. Kreuziger -11:54, 10. Horner (USA) -12:02.

 

Právě se děje

Další zprávy