Kreuziger mezi elitou. Nebude lehké se tam udržet, říká

Ivo Pospíšil
22. 7. 2010 22:30
Roman Kreuziger je na TdF po čtvrtku na devátém místě
Roman Kreuziger s Lancem Armstrongem v zádech
Roman Kreuziger s Lancem Armstrongem v zádech | Foto: Sport

Col du Tourmalet - Cíl byl jasný, proniknout na Tour de France mezi nejlepších cyklistů světa a udržet se tam. Ten první úkol má po čtvrtku český cyklista Roman Kreuziger za sebou. A teď se pokusí mezi elitou udržet.

Mluví se o tradičním průsmyku Tourmalet, skloňují se i jména dvou cyklistů Andyho Schlecka a Alberta Contadora, kteří předvedli famózní únik a boj o první místo až do samotného konce. Svou pozitivní vzpomínku však bude mít na sedmnáctou etapu i čtyřiadvacetiletý rodák z Moravské Třebové.

Čtěte také: Královská etapa kořistí Schlecka. Žlutý trikot ale nemá

Co na tom, že na vítězného Schleka ztratil v cíli přes dvě minuty, desáté místo mu zajistilo postup na devátou příčku průběžného pořadí.

"Myslím, že můžu být poměrně spokojen. Na poslední kopec jsem si dobře rozvrhl síly a jel jsem hlavou. Ze začátku jsem v té druhé skupině chyběl, ale asi po kilometru jsem si je dojel. Odpadl jsem až kilometr a půl před cílem, když nastoupil Rodriguez. Tam už jsem trošku vytuhnul, ale celkově z toho mám dobrý pocit," přiznal na svých oficiálních stránkách unavený Kreuziger.

"Nechtěl jsem hlavně přepálit tempo, na to bych mohl dojet. Takže jsem si jel nahoru takovou svou časovku. Škoda, že jsem nevydržel až do cíle v té druhé skupině, ale dostal jsem se do desítky a to byl cíl," doplnil spokojeně.

Kreuziger: Nebude lehké se v nejlepší desítce udržet

Devátá příčka patřila Kreuzigerovi i na konci loňské Tour de France. Tehdy ztrácel v Paříži na vítězného Contadora přes čtrnáct minut. Letos zatím ztrácí na dosavadního španělského lídra v čele o čtyři minuty méně. Do konce ovšem zbývají ještě tři etapy.

Tak, jak si bude muset Kreuziger svou pozici chránit, tak může ještě uvažovat o posunutí vpřed. Na sedmého Rodrigueze sice už ztrácí přes tři minuty, drobné šance jsou však ještě na příčku osmou. Ta v současné době patří Kanaďanu Hesjedalovi, český cyklista ale zaostává o čtyřiapadesát vteřin.

Spíše si proto bude chránit záda. Z desátého místa na něj bude v příštích dnech jistě zle dotírat Chris Horner z americké stáje RadioShack.

"Teď to chce hlavně v páteční etapě dobře pošetřit síly na časovku a doufám, že se nám taky vrátí sluníčko. Dnes bylo nahoře na Tourmaletu jen dvanáct stupňů, silnice byly mokré kvůli nočnímu dešti a i některé ty sjezdy byly dost nepříjemné. Věřím, že tu časovku zvládnu, i když je mi jasné, že nebude jednoduché se v desítce udržet," uzavřel bojovně Kreuziger. 

 

Právě se děje

Další zprávy