Contador se oblékl do žlutého. Schleck mu za to spílal

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
19. 7. 2010 19:15
Contador vede před Schleckem o osm sekund
Alberto Contador ve žlutém trikotu
Alberto Contador ve žlutém trikotu | Foto: Reuters

Praha - Obhájce titulu na Tour de France Alberto Contador ze Španělska se poprvé v letošním ročníku oblékl do žlutého trikotu pro nejlepšího muže průběžného pořadí.

Pomohl mu k tomu defekt dosavadního lídra Andyho Schlecka z Lucemburska, kterému nedlouho před cílem 15. etapy z Pamiers do Bagnéres-de-Luchon (187,5 km) spadl řetěz.

Tři kilometry pod vrcholem Port de Bales se snažil Contadorovi prchnout, do svého úniku však dal příliš mnoho úsilí a kvůli spadlému řetězu se musel zastavit.

Čtěte také:
Kreuziger v Pyrenejích neuspěl a klesl na 12. místo
Bývalý dopingový hříšník Vinokurov vyhrál 13.etapu TdF
Contador snížil ztrátu na Schlecka, Kreuziger desátý
Cavendish vyhrál už třetí etapu. V čele stále Schleck

Contador toho využil a v cíli 'nadělil' Schleckovi 39 sekund. V průběžném pořadí se před Lucemburčana dostal o osm sekund.

Contador spolu se Schleckem
Contador spolu se Schleckem | Foto: Reuters

"Cítil jsem se dobře, měl jsem mechanický problém a ztratil čas. Ale to se stává. Teď mám žaludek plný hněvu a doufám v odplatu. Nebylo to fér, ale co na to mám říct. Já bych tímto stylem ten trikot nechtěl," řekl nazlobeně v cíli Schleck.

Když pak organizátoři závodu předávali Contadorovi žlutý trikot, byl diváky kvůli využití potíží svého soupeře vypískán.

Ten však novinářům v cíli tvrdil, že incident neviděl, i když jel v té chvíli ještě za Schleckem. "Když jsem zaútočil, toho incidentu jsem si nevšiml. Pak už bylo moc pozdě, získali jsme už velký náskok," vykrucoval se Contador.

S Contadorem však souhlasil Roman Kreuziger. "Není to úplně správné, ale jen mu dnes vrátil to, co mu udělal Schleck v etapě na kostkách. Jak spadl Frank Schleck a cesta se na chvíli skoro zavřela, Andy jel dál doraz, jen aby co nejvíc orval Contadora."

Závod vyhrál francouzský mistr z letošního roku Thomas Voeckler, který ve druhé pyrenejské etapě úspěšně dovedl do konce samostatný únik. Ve stoupání na Port de Bales se utrhl ze skupiny uprchlíků a dojel si pro druhé vítězství na Tour v kariéře.

Thomas Voeckler
Thomas Voeckler | Foto: Reuters

Contador na něj ztratil společně s další skupinou nejlepších jezdců dvě minuty a 50 sekund, Schleck zaostal o tři minuty a 29 sekund.

Kreuziger dojel na 19. místě se ztrátou čtyř minut a 8 sekund. V celkovém pořadí se posunul o jednu příčku výše na 11. místo. Na vedoucího Contadora ztrácí sedm minut a 58 sekund, na desátého Kanaďana Rydera Hesjedala však pouhých 7 sekund.

Už v úterý čeká jezdce královská pyrenejská etapa, cyklisté vyjedou na legendární Tourmalet.

Tour de France - 15. etapa:

1. Voeckler (Fr.) 4:44:51, 2. Ballan (It.), 3. Pérez Arrieta (Šp.) oba -1:20, 4. Mondory (Fr.), 5. Roberts (Austr.), 6. Reda (It.), 7. Contador, 8. S. Sánchez (oba Šp.), 9. Meňšov (Rus.), 10. Vandborg (Dán.) všichni -2:50, ...19. Kreuziger -4:08.

Průběžné pořadí: 1. Contador 72:50:42, 2. A. Schleck (Luc.) -8, 3. S. Sánchez -2:00, 4. Meňšov -2:13, 5. Van den Broeck (Belg.) -3:39, 6. Gesink (Niz.) -5:01, 7. Leipheimer (USA) -5:25, 8. Rodríguez (Šp.) -5:45, 9. Vinokurov (Kaz.) -7:12, 10. Hesjedal (Kan.) -7:51, 11. Kreuziger -7:58.

 

Právě se děje

Další zprávy