Basso míří za výhrou v Giru. Drží vedení i po 20 etapě

ČTK ČTK, Red Spo
29. 5. 2010 18:36
Ivan Basso může uspět podruhé v kariéře
Ivan Basso
Ivan Basso | Foto: Reuters

Ponte di Legno-Tonale - Italský cyklista Ivan Basso má na dosah druhý celkový triumf na Giru d'Italia.

V náročné předposlední etapě v horách dnes obsadil třetí místo a před závěrečnou nedělní časovkou ve Veroně navýšil své vedení v čele průběžné klasifikace. Z největšího vítězství v kariéře se po 178 km radoval Švýcar Johann Tschopp.

Čtěte také: Jednička Liquigasu na TdF? Může jí být Kreuziger

Organizátoři před startem etapy uvažovali, že kvůli špatnému počasí zruší 25 km dlouhý výjezd na nejvyšší vrchol letošního ročníku Passo di Gavia (2618 m). Nakonec ale trasu nezměnili a cyklisté tak nastoupali celkem 6320 metrů.

Kromě Passo di Gavia, kde se jelo mezi dvoumetrovými závějemi sněhu, absolvovali jezdci také výjezd na Forcola di Livigno (2315 m) a závěrečné stoupání na Ponte di Legno-Tonale (1883).

Na druhém místě dojel Australan Cadel Evans, čtvrtý byl Ital Michele Scarponi a pátý druhý muž průběžné klasifikace David Arroyo ze Španělska, který na Bassa ztratil 24 vteřin.

V neděli je na programu 15 km dlouhá časovka ve Veroně a Basso do ní vstoupí s náskokem jedné minuty a 15 vteřin před Arroyem. Třetí je jeho kolega z Liquigasu Ital Vincenzo Nibali s téměř tříminutovou ztrátou. Basso může navázat na svůj triumf z roku 2006. Mezitím si odpykal dvouletý trest za doping, i když nikdy neměl pozitivní nález

 

Právě se děje

Další zprávy