Dosavadní král ME házenkářů? Jednoznačně Jícha

Jaroslav Šindelář
25. 1. 2010 17:20
Česká spojka vévodí téměř všem statistikám
Filip Jícha
Filip Jícha | Foto: Reuters

Praha - Nejlepší střelec - Filip Jícha. Nejlepší nahrávač - Filip Jícha. Nejvíc získaných míčů - Filip Jícha.

Levá spojka českého týmu na mistrovství Evropy v házené v Rakousku jednoznačně vede nejen ve statistikách, za nejlepšího hráče šampionátu jej považují i experti.

"Filip je v současnosti jednoznačně nejlepší hráč na světě. I když na něj hraje každý tým osobku, on se dokáže prosadit. A nejenom jeho body a asistence, ale i práce v obraně jsou pro tým klíčové," řekl na jeho adresu ve studiu ČT bývalý reprezentační trenér Pavel Pauza.  

Čtěte také: Jícha a spol. znovu úspěšní, vyšlápli si na Slovinsko

Jeho přínos pro tým je jedinečný. Bez něj by se český tým na evropský šampionát možná nedostal, naopak díky jeho pomoci má stále šanci se probojovat se do semifinále turnaje.

Jícha zvládá všechno. A všechno nejlépe

Sedmadvacetiletá spojka jednoho z nejlepších klubů na světě - německého THW Kiel, má na šampionátu úctyhodnou střeleckou bilanci. Dosud vstřelil 40 gólů, což je o dvanáct více než druhý Španěl Iker Romero.

Přestože už Češi nastoupili proti nejlepším obranářům na světě Španělům a Francouzům, činí Jíchův střelecký průměr fantastických 10 branek na zápas!

Přitom jen sedmkrát si Jícha pomohl ze sedmičky, zato Romerovi pomohlo k 28 brankám hned 18 zásahů ze sedmimetrového hodu.

Vedle toho Jícha připravuje gólové příležitosti i svým spoluhráčům. Z jeho přihrávek těží především zkušený křídelník Jan Filip, který je s 25 trefami pátým nejlepším střelcem šampionátu.

Jícha pak s 16 asistencemi vévodí i této statistice.

Navíc je platný i v obraně. Nejenže zastavuje pravé spojky soupeře, významně podporuje i protiútok. Soupeřům vypíchl už osm míčů a i v této statistice vévodí.

Pořízek s výborným výskokem a rukou

Obrovskou zbraní 201 centimetrů vysokého a 103 kilogramů vážícího hráče je navzdory své postavě výborný výskok a pohyblivost. A když se k tomu přidá i rychlá střelecká ruka, je Jícha prakticky k nezastavení.

Filip Jícha se raduje z postupu českých házenkářů
Filip Jícha se raduje z postupu českých házenkářů | Foto: Reuters

Odchovanec Starého Plzence a později plzeňské házené byl už v mládežnických kategoriích nepřehlédnutelný, a tak jej v roce 2000 do kádru seniorské reprezentace zařadil její tehdejší trenér Vladimír Haber. V pouhých osmnácti letech.

A byl tedy i u toho, když česká reprezentace v závěru roku vybojovala dosud nejlepší umístění na evropském šampionátu - osmé místo. 

Nejlepší nováček sezony ještě v témže roce odešel do pražské Dukly, kde se záhy propracoval v klíčového člena týmu, a tak v roce 2003 po účasti ve finále české ligy dostal svolení odejít do zahraničí - do švýcarského St. Gallenu.

Čtěte dále: Čeští házenkáři vyhráli nad Maďarskem a postupují dál

Ve švýcarské ligy pobyl dva roky a v roce 2005 po něm sáhl jeden z nejlepších německých klubů - TBV Lemgo. O dva roky později zazářil na mistrovství světa právě v Německu, kde se stal druhým nejlepším střelcem šampionátu.

Chybí jen titul v Lize mistrů a úspěch v reprezentaci

I to mu v roce 2007 pomohlo k vysněnému angažmá v Kielu - nejlepším týmu světa, který obhajoval vítězství v Lize mistrů i v bundeslize.   

Jícha s ním v roce 2008 i 2009 vybojoval bundesligový titul i vítězství v německém poháru. Dvakrát pak byl ve finále Ligy mistrů, kde však Kiel vždy odcházel poražen španělským Ciudadem Real. Útěchou mu mohlo aspoň být to, že se loni stal nejlepším střelcem ročníku.

Jícha proto před touto sezonou ohlásil cíl na třetí pokus ve finále LM uspět. A v koutku duše věřil v úspěch i na mistrovství Evropy.

Zatím k němu má především jeho zásluhou český tým blízko.  

Statistiky ME:

Nejlepší střelci: 1. Jícha 40 branek/7 ze sedmiček, 2. Romero (Šp.) 28/18, 3. Onufrijenko (Ukr.) 27/6, 4. L. Žvižej (Slovin.) 26/7, 5Filip 25/4.

Nejlepší nahrávači: 1. Jícha 16 přihrávek, 2. Szilagyi (Rak.) 15, 3. Romero a Zorman (Slovin.) po 13, ...6. Sklenák 10.

Získané míče: 1. Jícha 8, 2. Tomas (Šp.) 5, 3. Strand (Nor.) 4.

Zblokované střely: 1. Pajovič (Slovin.) 12, 2. Karlsson (Švéd.), Roggisch (Něm.) a Zóltak (Pol.) po 9, ...11. Kubeš 5.

Úspěšnost brankářů: 1. Szmal (Pol.) 41 procent, 2. Alilovič (Chorv.) 39, 3. Heinevetter (Něm.) 37, 4. Galia 36, ...14. Štochl 31.

 

Právě se děje

Další zprávy