Z rybníka až na OH. A úspěchy sbírá Sáblíková po cestě

Ivo Pospíšil
23. 12. 2009 10:30
Martina Sáblíková se po dvou letech stala Sportovcem roku
Martina Sáblíková
Martina Sáblíková | Foto: Reuters

Praha - Českému sportovnímu světu vládne počtvrté v řadě žena, tedy v tomto případě slečna. Symbol píle, vytrvalosti a zároveň skromnosti.

To je mladá rychlobruslařka Martina Sáblíková, která v prestižní anketě Sportovec roku zvítězila již podruhé v kariéře.

"Zasloužila si to, její výsledky ji k tomu předurčují," vysekl ji poklonu například respektovaný žokej Josef Váňa. V době, kdy on vyhrál svou první Velkou pardubickou, nedělala Sáblíková, s trochou nadsázky, ještě ani své první krůčky.

Čtěte také: První dáma Sáblíková dostala radu pro Vancouver: Kuráž

Její navíc příběh nekončí. Neloučí se, neodchází, ba naopak. Ačkoliv toho má už poměrně dost za sebou, její dráha může být stále považována na začátku. Vždyť je jí teprve dvaadvacet let. Rozhodně toho má ještě hodně co nabídnout. 

Na začátku byl rybník. Zamrzlý samozřejmě. Rychlobruslení se ještě donedávna nemohlo chlubit v České republice kdovíjak bohaté tradici a ani veliké popularitě ze strany veřejnosti. Za kolébku svižného sportu se považuje především Nizozemsko.

Sáblíková zde měla být průkopnicí. Kdo by to do mladé dívky hádal? Kdo by ji zpočátku (jako osmnáctiletou) bral vážně? A přesto se ji to povedlo.

Píše se rok 2006 a mladičká závodnice startuje na olympijských hrách v Turíně. Významnou poctu si může vychutnávat od samého začátku, je totiž jmenována i vlajkonoškou celé české výpravy. 

Slzy v Turíně

Přestože pak fanoušci v koutku duše doufají v zisk medaile, ta ji nakonec o pouhých jednaosmdesát setin sekundy uteče.

"Trochu jsem to probrečela," přiznala tehdy.

Čas ovšem ukázal, že není všemu konec. Poté, co se prokázalo, že její soupeřka Claudia Pechsteinová dopovala, zůstává stále otevřená alternativa, že by mohl být Sáblíkové dodatečně udělen bronz. Ona sama by si ho však tímto způsobem příliš nepřála.

Nehledě na to, že Pechsteinová navíc patří i k jejím dětským vzorům.

Svět se přesto nestačil divit, když se o jejích kvalitách přesvědčil. A ještě více ustrnul, když poznal, v jakých podmínkách talentovaná závodnice trénuje. Krytá hala s komfortním zázemím? Nikoliv.

Recept Sáblíkové zní jasně: Tvrdá píle ve všech možných podmínkách. Rybník nebyl pouhou jedinou alternativou, tréninky se odbývaly na silnici nebo i doma v obývacím pokoji.

Teprve její úspěchy přispěly k tomu, že se nyní v Novém Oseku staví budoucí multiledová aréna s rychlobruslařskou dráhou.

Pozitivní vyhlídky do Vancouveru

Rok po olympiádě už totiž začala dominovat a to ve vší parádě. Dvě zlaté medaile z mistrovství světa a jedna z evropského šampionátu vyslaly do světa jasnou vizitku. A nejenom tam.

Česká republika mohla jasně vidět, jak se z vítězné juniorky roku 2006 stane za několik měsíců vítěz celé ankety Sportovec roku 2007.

Zvláště ve vytrvalecké pětikilometrové vzdálenosti nemá Sáblíková konkurenci. Vyhrála na MS i v roce 2008 a 2009. V současné době je taktéž držitelkou seniorského světového rekordu na 10 000 metrů. Ten činí čas 14:08,28.

Nelze se proto divit, že rodačka z Nového Města na Moravě patří před nadcházejícími olympijskými hrami za jednu z největších nadějí české výpravy. Před čtyřmi lety se po finálové jízdě v cíli zklamáním rozbrečela. Nyní bude mít šanci okusit zcela opačné pocity.

"Kuráž, mějte na startu kuráž, to je důležité," hecovala ji při úterním slavnostním galavečeru u příležitosti vyhlašovaní ankety Sportovec roku 2009 legendární Věra Čáslavská.

Tam Sáblíková šla i poprvé ve slavnostních šatech. Jako princezna. Odcházela ovšem později (s korunkou) jako královna.

 

Právě se děje

Další zprávy