Přehledně: Sport o Vánocích. Víme, co máte sledovat

Martin Jůzek, Redakce sportu
23. 12. 2009 22:25
Podívejte se, co se děje ve sportu přes Vánoce

Praha - Ačkoliv se říká, že vánoční svátky jsou dobou klidu a míru, ve sportu to neplatí.

Deník Aktuálně.cz připravil přehledný seznam událostí, s nimiž se ve sportu počítá na konci tohoto roku a na začátku roku 2010.

Je to samozřejmě fotbalová Premier League, mistrovství světa dvacítek v hokeji a také třeba Turné čtyř můstků.

24. prosince

NHL: Celkem dvanáct zápasů se hraje v noci na 24. prosince. Asi nejzajímavějším utkáním z českého pohledu je střetnutí mezi New Yorkem Rangers a Floridou, kdy se pokusí Prospal s Kotalíkem vyzrát na brankáře Vokouna.

26. prosince

Premier League: Během svátečních dnů se nezastaví z fotbalových soutěží jen ta na ostrovech. Anglická nejvyšší soutěž má v sobotu na programu souboj Chelsea v Birminghamu (Nova Sport), který dávají v televizi stejně jako souboj Sunderlandu s Evertonem, Manchesteru City se Stoke (Prima Cool) a Liverpoolu s Wolves.

Čtěte dále: Ancelotti: Green nepřijde. Čechova pozice je silná

Hokejové MS: O víkendu rovněž startuje mistrovství světa v hokeji juniorů. Českou dvacítku čeká v Kanadě těžký boj - ve skupině potká Rusko, Finsko i Švédsko. A právě s výběrem "Tre Kronor" zahájí večer šampionát.

Spengler Cup: Stejně jako před rokem, i letos budou český hokej zastupovat na Spengler Cupu Karlovy Vary. Mistr ze západu Čech vyzve ve Švýcarsku nejprve "kanadský" tým (osmnáct Kanadaňů je ze švýcarské ligy).

27. prosince

NHL: Pokud nevydržíte do pozdních hodin, do začátku zápasu mezi New Yorkem Islanders a New Yorkem Rangers, nenechte si utéct ráno alespoň sestřih a zpravodajství z tohoto prestižního derby.

Premier League: Nedělní den je ve znamení dalších zápasů anglické ligy, Arsenal hostí Aston Villu a do Hullu přijede obhájce titulu Manchester United. Oba zápasy můžete opět sledovat na televizních obrazovkách.

Spengler Cup: Další porce hokeje je připravena na švýcarském ledě, kde tamní Davos prověří Karlovy Vary v rámci turnaje Spengler Cup. Začátek už v 15 hodin!

Extraliga: Česká nejvyšší hokejová soutěž nabídne pět zápasů, které můžete sledovat on-line na stránkách Aktuálně.cz. Hodně těžký zápas čeká Slavii, která vyzve doma Vítkovice.

Hokejové MS: Jestliže zůstanete do půlnoci vzhůru a neláká vás NHL, zkuste sledovat další představení mladých českých hokejistů na MS. V Regině tentokráte vyzvou Finsko.

28. prosince

NHL: Hokej se v zámoří nezastaví ani v NHL, kdy se opět hraje už každý den. Včetně Silvestra a Nového roku.

Premier League: Chelsea má mimořádně náročný program. Velkoklub přivítá už v pondělí na Stamford Bridge v londýnském derby Fulham, jen dva dny po zápase v Birminghamu. Britská metropole uvidí i další souboj rivalů - Totenham hostí West Ham.

Turné čtyř můstků: Slavný čtyřdílný závod Turné čtyř můstků začíná 28. prosince. Jako obvykle v Oberstdorfu, kde se bude skákat kvalifikace.

Alpské lyžování: Lienz, menší středisko v Rakousku, znovu hostí Světový pohár. Na pondělní je naplánován obří slalom, na startu by neměla chybět Šárka Záhrobská.

Čtěte také: Sečetli jsme: Z Vancouveru přivezou Češi šest medailí

Spengler Cup: Karlovy Vary čeká ve Švýcarku už třetí zápas, tentokráte bude jejich soupeřem německý Mannheim.

29. prosince

Premier League: Fotbalový fanoušek se nemusí obávat, o fotbal nepřijde ani v úterý, kdy Liverpool čeká těžký zápas s Aston Villou. Spíše o body k záchraně pak budou bojovat Bolton s Hullem.

Turné čtyř můstků: A ten, kdo má v oblibě zimní sporty, nemůže zapomenout na Turné čtyř můstků, které odstartuje závodem v Oberstdorfu. Rekord můstku vytvořil v roce 2003 Nor Pettersen - 143,5 metru.

Alpské lyžování: Hned dva Světové poháry nabídne tento den. V rakouském Lienzu bude o body bojovat opět Záhrobská, tentokráte v její disciplíně slalomu. V italském Bormiu pak na muže čeká sjezd.

Extraliga: Na programu je znovu pět zápasů, které můžete sledovat on-line na stránkách Aktuálně.cz. Zajímavé derby bude k vidění na Moravě (Brno - Zlín), do Plzně přijede Třinec.

Spengler Cup: Posledním sokem Karlových Varů bude na Spengler Cupu klub z Běloruska - Minsk.

Hokejové MS: Češi si po dvou náročných zápasech mohli užít jeden den volna a ani tento zápas by nemuseli hrát úplně naplno. Jejich soupeřem bude večer asi nejslabší celek MS - Rakušané.

30. prosince

Premier League: Opět dva zápasy budou vidění v Anglii, poslední v tomto roce - Manchester Utd. hostí Wigan, Arsenal hraje v Portsmouthu. Další duely jsou na programu až 5. a 6. ledna, další kolo pak až druhý víkend v novém roce 2010.

31. prosince

Silvestrovské derby: Tradice je tradice, letos se opět uskuteční tradiční fotbalové silvestrovské derby, v němž se střetnou hráči Slavie a Sparty. Naposledy vyhrály legendy v červenobílém dresu, když zápas rozhodl kouč Jarolím.

Čtěte více: Karel Jarolím rozhodl silvestrovské derby pro Slavii

Turné čtyř můstků: Druhý závod Turné čtyř můstků je opět v Německu, ve středisku Garmisch-Partenkirchen (Ga-Pa). Na můstku HS 140 je na programu kvalifikace.

Hokejové MS: Pokud nepůjdete zrovna slavit Silvestr, můžete na přelomu roku 2009 a 2010 sledovat hokejovou řež Česko - Rusko. Jde o poslední zápas české dvacítky na mistrovství světa - doufejme, že jen ve skupině, z níž postoupí.

Spengler Cup: Finále hokejového turnaje ve Švýcarsku začne přesně v poledne.

1. ledna

Tour de Ski: Do německého Oberhofu se v pátek upře zrak lyžařského světa, prologem tam začne další ročník Tour de Ski. Na startu budou jak čeští lyžaři, tak i vítězové minulého ročníku Cologna a Kuitunenová.

Rallye Dakar: Stejně jako loni, i letos se Dakar jede v Jižní Americe. Start je znovu v Buenos Aires, tentokráte 1. ledna a jede se opačným směrem, to znamená, že těžké etapy přijdou na začátku závodu.

Turné čtyř můstků: Skokané na lyžích příchod Nového roku slavit nemohou, hned další den po kvalifikace se v Ga-Pa skáče závodně. Rekord můstku drží Rakušan Schlierenzauer - 141 metrů. V roce 2006 zde vyhrál Jakub Janda.

 

Právě se děje

Další zprávy