Ceny 2009: Skandální Woods, zlatý Messi i lepší Phelps

Martin Jůzek
31. 12. 2009 7:10
Kdo ovládl sportovní ankety tohoto roku?
Usain Bolt při předávání
Usain Bolt při předávání | Foto: Reuters

Praha - Usain Bolt, Ryan Lochte, Lionel Messi, Ryan Giggs a dokonce i Tiger Woods. Co mají tato jména společného? Kromě toho, že jde o úspěšné sportovce, je tu ještě spojení s rokem 2009.

Právě letos si totiž tito muži odnesli ocenění za své výkony.

Usain Bolt

- Rychlejší na světě není 

Nový světový rekord při sprintu na sto metrů, na dvě stě metrů a tři zlaté medaile na mistrovství světa. Atletika nemá větší hvězdu než Bolta, který se stal v anketě IAAF atletem roku. 

Ryan Lochte

- Ten, co porazil Phelpse

Ryan Lochte letos vylepšil světový rekord v polohovém závodě na dvě stě metrů, na MS získal tři zlaté medaile a jednu bronzovou. Proto v anketě o nejlepšího plavce Spojených států vyhrál právě před známějším Phelpsem.

Lionel Messi

- Zlatý míč poprvé do Argentiny

Diego Maradona nikdy Zlatý míč nedostal, protože dlouho platilo pravidlo, že musel vyhrát Evropan. To se změnilo v 90. letech a jako první Argentinec tak tuto prestižní trofej letos získal Lionel Messi, Maradonův svěřenec v reprezentaci a hvězda Barcelony.

Čtěte také: Messi získal Zlatý míč, vyhrál jako první Argentinec

Ryan Giggs

- Fotbal překonal formuli 1

Legendární fotbalista, jenž celou svou kariéru strávil v Manchesteru United, letos ovládl anketu BBC o nejlepšího sportovce na britských ostrovech a porazil i vítěze formule 1 Buttona. Je teprve čtvrtým zástupcem Walesu, který toto ocenění mohl převzít.

Čtěte dále: Giggs britským sportovcem roku. Je to šok, reagoval

Tiger Woods

- Skandály přerušily kariéru

Byl vyhlášen golfistou roku, i když neměl tak úspěšný rok. Navíc si jej novináři vybrali jako sportovce desetiletí, ačkoliv to bylo v době, kdy už na světě byla aféra kolem jeho nevěry, kvůli níž navíc přerušil kariéru.

Čtěte více: Woodsova popularita rekordně klesá. Ceny ale bere dál

 

Právě se děje

Další zprávy