Jaký bude golf bez Woodse? Paradoxně ještě sledovanější

Jaroslav Šindelář
14. 12. 2009 0:00
Golf přišel o svůj tahák, sledovanost se však nezmění
Tiger Woods
Tiger Woods | Foto: Reuters

Praha - Jaký bude profesionální golf bez Woodse, jeho současné světové jedničky, živoucí legendy, nositele reklamy, a tím i nezanedbatelné částky peněz?

To je otázka, na kterou se ptají golfoví fanoušci po rozhodnutí Tigera Woodse kvůli urovnání vztahů v rodině na nějaký čas přerušit kariéru.

Odpověď: Paradoxně stejný, jako byl v době, kdy hrál. Ne-li lepší.

Čtěte také: Hotovo: Woods přerušuje kariéru. Bude se věnovat rodině

Sám Woods si nepohorší zcela jistě. Protože se za svou nevěru otevřeně kál, drtivá většina osobních sponzorů mu zůstala. Teď je navíc o to více vidět a předpokládá se, že si v budoucnu ještě polepší.

Golfový svět sice přišel o svůj největší tahák, navíc televizní čísla dokazují, že pokud Woods na některém major turnaji ztratil šanci na titul, sledovanost mírně klesla.

Ale stejně jako o Woodse bude minimálně na začátku příští sezony obrovský zájem i o golf bez něj. Důvod? Jeho očekávaný návrat.

Divácká sledovanost golfu jde navíc v posledních letech strmě nahoru, a i když tomu pomohl právě Woods, i bez něj rozhodně neklesne. Vždyť i loni chyběl kvůli rehabilitaci po operaci kolene půl roku a televizní čísla byla nadprůměrná. 

Zájem o profesionální golf bude mít i jiný důvod než samotnou neúčast své největší hvězdy. Woods je dlouholetou jedničkou na okruhu PGA Tour. A pokud se bude jeho návrat ke golfu "natahovat", mohou diváci očekávat boj o golfový trůn.

Vrátí se, aby překonal Nicklause?

Přestože se ani golf nevyhnul celosvětové finanční krizi, komisionář PGA Tour Tim Finchem letos radil špičkovým hráčům, jak si sponzory udržet. Vyzýval je, aby se přihlašovali do co největšího počtu turnajů a svou absencí neodrazovali sponzory.

A to je i lék na udržení popularity golfu. Čím více soubojů špičkových hráčů diváci uvidí, tím více se o něm bude mluvit. A čím více se bude mluvit o těchto soubojích, tím dříve se zapomene na Woodsovy osobní problémy. A pootevře se tak jeho cesta zpět.

Woods totiž svou golfovou misi ještě zdaleka nenaplnil. Touží po tom stát se nejlepším golfistou historie. Je sice suverénně nejlepší hráč současnosti a nejbohatší sportovec všech dob, rekord v počtu titulů na majorech však drží legendární Jack Nicklaus.

Woods jich za svou kariéru nasbíral čtrnáct, na svého amerického předchůdce mu ale ještě čtyři chybí.

Podle všeho se ještě nezúčastní prvního majoru příští sezony, dubnového Masters v Augustě. Je však možné, že už s "vyčištěnou" hlavou nastoupí do zbylých třech letních majorů.

A i kdyby si dal rok nebo dva pauzu, času má ještě dost. Vždyť mu je teprve 33 let, což ještě pro golfistu není žádné velké číslo.

 

Právě se děje

Další zprávy