Sáblíková pojede letos poprvé na 5 km. A trochu se bojí

ČTK ČTK, Red Spo
20. 11. 2009 10:43
Martina Sáblíková bude o víkendu startovat v Hamaru

Hamar - Premiérový závod na 5000 metrů v sezoně čeká v sobotu českou rychlobruslařskou hvězdu Martinu Sáblíkovou.

V norském Hamaru bude třetím dílem pokračovat Světový pohár a jeho součástí je tentokrát i nejdelší ženská trať, na které Sáblíková ovládla poslední tři světové šampionáty.

"Už se těším, ale na druhou stranu se toho i trochu bojím," řekla Sáblíková.

Čtěte také: Sáblíková nebude reprezentovat na OH ve štafetě

Dvaadvacetiletá závodnice na této trati od roku 2006 prohrála jen jednou: před rokem na Světovém poháru v Moskvě skončila druhá za Němkou Claudií Pechsteinovou.

"Letos jsem ji ale ještě nejela, takže nevím, co od toho mám očekávat. Snad to ale bude dobré. Důležitá je opět bedna a potvrdit, že tam patřím. A když se povede něco lepšího, bude to super," uvedla Sáblíková.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka momentálně vede průběžné pořadí SP na dlouhých tratích s náskokem deseti bodů před Němkou Stephanií Beckertovou. Před týdnem v nizozemském Heerenveenu měla však menší zdravotní problémy a byla nachlazená.

"Už je to ale docela dobré. Čekala jsem, že to bude trvat déle. Uvidíme ale v sobotu. Nevím, jak mě to poznamená. Teď se ale cítím dobře," řekla Sáblíková ke svému zdravotnímu stavu.

Ideální však prý zatím není její technika.

"Minulý týden jsem nejela dobře a ještě jsem se nenašla, abych jela tak jako v Berlíně," přiznala pětinásobná mistryně světa, která v předešlé sezoně v Hamaru získala zlatou medaili na světovém šampionátu ve víceboji.

V Norsku se z českých reprezentantů představí vedle Sáblíkové jen Karolína Erbanová, ostatní rychlobruslaři se připravují v Česku.

"Chlapi jedou v Hamaru desítku, na kterou nemá zatím cenu naše kluky brát, proto jeli z Holandska domů. Na pětku nebudu stavět ani Káju, která je ještě mladá," řekl kouč Novák. Erbanová tak v Hamaru nastoupí jen v nedělním závodu na 1500 metrů.

 

Právě se děje

Další zprávy