Sáblíková zahájila olympijskou sezonu drtivou výhrou

ČTK, Red Spo
6. 11. 2009 19:29
Sáblíková vyhrála závod na 3000 metrů
Foto: Reuters

Berlín - Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková dnes na úvod olympijské sezony deklasovala konkurenci.

Pětinásobná mistryně světa vyhrála v prvním dílu Světového poháru v Berlíně na trati 3000 metrů vynikajícím časem v rekordu dráhy 4:00,75. Druhou v pořadí Masako Hozumiovou z Japonska porazila o pět a půl sekundy.

Dvaadvacetiletá Sáblíková si v německé metropoli připsala 14. individuální triumf v SP v kariéře a obhájila vítězství, jejž v této hale dosáhla téměř na den přesně před rokem.

Zároveň česká olympijská naděje úspěšně zahájila útok na čtvrtou výhru za sebou v celkovém hodnocení seriálu na dlouhých tratích. "Byl to úžasný závod, jelo se mi fantasticky," řekla v cíli novinářům.

Čtěte také: 99 dní do ZOH: Neumannová tipuje tři medaile pro Česko

Dnešní výkon Sáblíkové patří k nejkvalitnějším časům historie na oválech v nízko položených oblastech, přičemž výrazně lepší časy zajíždějí rychlobruslaři na vysokohorských drahách v Salt Lake City a v Calgary.

Tři roky starý rekord berlínské dráhy, který patřil Nizozemce Renate Groenewoldové, vylepšila Češka o 1,61 sekundy.

V Německu plánuje Sáblíková absolvovat ještě nedělní závod na 1500 metrů spolu se svými mladšími kolegyněmi Karolínou Erbanovou a Andreou Jirků.

Ty dnes startovaly v divizi B a za Sáblíkovou zaostaly o více než dvacet sekund. Erbanová byla v druhé výkonnostní skupině osmnáctá, Jirků dvě místa za ní.

Na startu zahajovacího SP sezony chyběla poprvé po 16 letech sedmatřicetiletá legenda Claudia Pechsteinová. Nejúspěšnější německá sportovkyně v dějinách ZOH dostala kvůli abnormálním výsledkům svých dopingových testů dvouletý trest a její žádost o umožnění startu v Berlíně arbitráž CAS zamítla. Pechsteinová doping popírá.

O druhý rekord dráhy po Sáblíkové se postaral americký olympijský vítěz z Turína Shani Davis, jenž právě na své parádní trati 1000 m zvítězil časem 1:08,58. Milan Sáblík byl v divizi B osmadvacátý.

Ve sprintu na 500 metrů vytvořil nejlepší čas začínající sezony 34,80 Korejec I Kang-sok, druhý byl jeho krajan I Kjo-hjuk.

 

Právě se děje

Další zprávy