Rozhodnuto. Golf a sedmičkové ragby na OH v Riu budou

Red Spo
9. 10. 2009 14:05
Pro ragby hlasovala drtivá většina
Na OH do Ria možná dorazí i Tiger Woods
Na OH do Ria možná dorazí i Tiger Woods | Foto: Reuters

Kodaň - Golf a sedmičkové ragby budou zařazeny do programu olympijských her v roce 2016 v Riu de Janeiro.

Rozhodlo o tom páteční hlasování kongresu MOV v Kodani.

Pro zařazení golfu hlasovalo 63 členů výboru, proti bylo 27. Ragby získalo dokonce 81 hlasů a proti bylo pouhých osm hlasů.

Golf se tak vrátí na olympijskou scénu po více než sto letech. Naposledy byl v programu her v St. Louis v roce 1904.

Ragby se na hrách objevilo naposledy v roce 1924.

Ragbyový turnaj bude čtyřdenní a v dámské i mužské kategorii se zúčastní dvanáct týmů. O olympijské zlato v golfu se utká šedesát mužů a stajný počet žen. Turjnaj bude rovněž čtyřdenní.

Johnny Wilkinson na titul nedosáhl - finále MS v ragby Anglie vs. Jižní Afrika.
Johnny Wilkinson na titul nedosáhl - finále MS v ragby Anglie vs. Jižní Afrika. | Foto: Reuters

SEDMIČKOVÉ RAGBY - Oproti klasickému ragby se liší počtem hráčů a délkou trvání zápasu. Místo patnácti hráčů (klasické ragby) nastupuje v každém týmu sedm hráčů a hraje se na dva poločasy trvající sedm minut (v klasickém ragby trvají poločasy 40 minut).

Finálové zápasy turnajů se hrají na dvakrát deset minut. Sedmičkové ragby se hraje na stejném hřišti jako to klasické a řídí se stejnými pravidly. Tato varianta ragby je vhodnější pro krátkodobé turnaje.

Tiger Woods
Tiger Woods | Foto: Reuters

GOLF - V posledních letech zažívá masivní rozmach, na světě hraje podle kvalifikovaných odhadů tento sport šedesát milionů hráčů. V pravidlech je definován jako hra, která "spočívá v hraní míčkem z odpaliště do jamky ranou nebo postupnými ranami v souladu s pravidly". Hráči odpalují míček z odpaliště různými druhy holí. Hřiště na golf má buď osmnáct, nebo devět jamek. Každá jamka je označena parem, což je číslo závislé na obtížnosti každé dráhy. Golf se nejčastěji hraje jako "hra na rány", která je založena na hraní určitého počtu jamek v daném pořadí. Cílem je použít co nejméně ran.  Méně rozšířenou variantou je "hra na jamky". Ta se liší tím, že dva hráči hrají proti sobě. Na každé jamce ten hráč, který ji zahraje menším počtem ran, obdrží jeden bod. Pokud oba hráči zahrají danou jamku stejným počtem úderů, dostává každý z nich půl bodu.


 


 

 

Právě se děje

Další zprávy