Obama letí do Kodaně, podpoří Chicago v boji o OH

Sport Sport, ČTK, Red Spo
28. 9. 2009 15:00
Obama odcestuje na zasedání MOV do Kodaně
Barack Obama
Barack Obama | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama přece jen odcestuje na páteční kongres Mezinárodního olympijského výboru do Kodaně, aby podpořil kandidaturu Chicaga na pořádání letní olympiády v roce 2016.

S odvoláním na poradkyni Bílého domu Valerii Jarrettovou o tom dnes informovala agentura AP.

Podle původních zpráv měla do Kodaně odletět pouze Obamova manželka Michelle, která je rodačkou z Chicaga, kde celá rodina žila před stěhováním do Bílého domu. Nakonec budou v Kodani přítomni oba.

Obama, jenž byl senátorem státu Illinois a považuje Chicago za svůj domov, podporuje kandidaturu od jejího podání v roce 2006. Americké velkoměsto soupeří o pořádání her s Riem de Janeiro, Tokiem a Madridem.

Podle zprávy hodnotící komise mají všichni čtyři uchazeči prakticky stejné šance.

Americký prezident nedávno napsal všem členům Mezinárodního olympijského výboru dopis, v němž uvedl, že Chicago je stvořeno k tomu, aby hostilo "takovou globální oslavu a připravilo pro všechny úžasné olympijské zážitky".

Obamova osobní účast však může být pro volbu dějiště OH v roce 2016 klíčová, což před pár dny naznačil jeden z významných členů Mezinárodního olympijského výboru Dick Pound.

"Myslím, že není na světě člen MOV, který by si nepřál sejít se s americkým prezidentem. Je hlavní postavou transformace dnešního světa. Pokud by byl přemluven (k účasti), myslím, že by to mělo velký vliv," uvedl Kanaďan.

Obama původně odřekl účast s tím, že jeho prioritou je práce na reformě zdravotnictví.

O možnost pořádat olympijské hry v roce 2016 se ucházela i Praha, ale nedostala se do užšího výběru.

 

Právě se děje

Další zprávy