České volejbalistky porazily Azerbajdžán a slaví postup

ČTK ČTK, Red Spo
27. 9. 2009 20:35
Česko - Azerbajdžán 3:2
Vítězem Českého poháru je Liberec. (ilustrační foto)
Vítězem Českého poháru je Liberec. (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Katovice - České volejbalistky postoupily na mistrovství Evropy v Polsku do čtvrtfinálové části turnaje.

Svěřenkyně trenérky Táni Krempaské porazily v dramatickém souboji Ázerbájdžán 3:2 a v tabulce základní skupiny D v Katovicích díky lepšímu poměru míčů předstihly Slovensko.

Dál jdou spolu s dnešními soupeřkami a Srbskem, které ve třech zápasech neztratilo ani set.

Už po sobotním programu si postup ze skupiny zajistilo Srbsko, které na šampionátu obhajuje stříbro z předloňského ME. Naopak české reprezentantky byly v tabulce bez výhry poslední a dnes musely zvítězit, jinak by pro ně turnaj skončil.

Čtěte také: Češky zase na ME prohrály. Srbkám nevzaly ani set

Začátek zápasu jim ale vůbec nevyšel. Vyhlášenou ázerbájdžánskou smečařku Mammadovovou sice v úvodu utkání dokázaly české bloky uhlídat, jenže řada chyb na podání i další nepřesnosti, mnohdy pramenící z viditelné nervozity, zase dobrou práci obrany neúprosně mazaly.

Soupeřky šly do koncovky s pětibodovým náskokem a při třetím setbolu se prosadila Mammadovová, která i přes nevelkou úspěšnost dostávala důvěru dál a zakončovala většinu akcí.

Z hlubokého útlumu český tým nevybředl ani v druhé sadě. Ázerbájdžán záhy vedl propastným rozdílem 12:4 a na dvorci se svými drzými kousky kralovala nahrávačka Parchomenková.

Zato na druhé straně se přestalo dařit i dosavadní tahounce českého útoku Havlíčkové a změnu nepřinesla ani řada střídání.

Rozhodl napínavý tie-break

I když už se českému týmu povedlo prodloužit výměnu, smečařky ji nezakončily a bod takřka s železnou pravidelností stejně patřil ázerbájdžánským hráčkám. Navíc se rozehrála Mammadovová a set skončil jednoznačným rozdílem sedmi bodů.

Zvrat přišel až na počátku třetí sady, kdy hru oživila nahrávačka Jelínková a suverenita se náhle přestěhovala na českou stranu dvorce.

I o luxusní náskok 11:3 ale tým postupně přišel, Ázerbájdžán dokázal otočit na 21:20 a rozjela se nevídaná koncovka. Čtyři další míče totiž patřily Češkám, následně však soupeřky odvrátily dva setboly a až šťastný zásah Jelínkové na síti sadu ukončil.

Povzbuzený český výběr tak mohl dál bojovat o naději, protože i pětisetová výhra mu při příznivém poměru míčů k postupu stačila.

Přečtěte si také: ME ve volejbale: Česky nestačily v úvodu na Slovensko

Také ve čtvrtém dějství si Češky vybraly slabší chvilku, když z desetibodového náskoku bylo najednou jen vedení 22:18, v koncovce se však přece jen uklidnily.

V tie-breaku šlo o všechno, a to i napjatě čekajícím Slovenkám. Strany se měnily za stavu 8:6 pro Ázerbájdžán, ale český tým dokázal otočit na 11:10.

Smečařka Havelková pak vybojovala dvoubodový náskok a při druhém mečbolu poslala český tým do čtvrtfinále. Tam se navíc Česku započítá právě dnešní výhra.

Postupující trio se ve čtvrtfinálové skupině utká s Itálií, Německem a Tureckem.

 

Právě se děje

Další zprávy