Exhibici legend vyhrál Kasparov. Jasně zničil Karpova

Sport Sport, ČTK, Red Spo
24. 9. 2009 22:59
Kasparov porazil Karpova 9:3
Kasparov porazil Karpova
Kasparov porazil Karpova | Foto: Sport

Valencie - Šachovou exhibici slavných ruských velmistrů ve Valencii vyhrál Garry Kasparov. V utkání hraném při příležitosti 25. výročí prvního vzájemného souboje o titul mistra světa porazil Anatolije Karpova jednoznačně 9:3.

Kasparov v třídenním duelu lépe začal a v úterý vyhrál obě partie takzvaného rapid šachu, v němž má každý hráč na své tahy 25 minut. Ve středu se osmapadesátiletý Karpov dočkal prvního vítězství, nicméně Kasparov dvoubodový náskok udržel.

V dnešním vyvrcholení v podobě osmi partií bleskového šachu s pětiminutovým limitem vyhrál nejprve Karpov, po následné remíze ale svému protivníkovi pětkrát za sebou podlehl.

Exhibice tak skončila jasným vítězstvím o dvanáct let mladšího Kasparova.

Čtěte dále: Kasparov si udržel náskok. Vede nad Karpovem 3:1

Že se ale i blesková partie může pořádně protáhnout, dokázali oba šachisté v sedmém utkání. Karpov se v něm bránil až do 96. tahu, kdy už na šachovnici zbyly vedle obou králů jen tři bílé kameny a jediná černá figura.

V roce 1984 zůstal památný maratonský duel mezi obhájcem titulu Karpovem a vyzyvatelem Kasparovem v Moskvě nedohrán.

Mezinárodní šachová federace ho po pěti měsících a 48 odehraných partiích předčasně ukončila údajně z obav o zdraví vyčerpaných hráčů. O pár měsíců později Kasparov svého velkého rivala z trůnu sesadil a sám na něm zůstal patnáct let.

 

Právě se děje

Další zprávy