Knapková, dvojskif a čtyřka bez získaly ME stříbro

Red Spo, ČTK
20. 9. 2009 13:34
Tři finálové účasti proměnili Češi ve stříbro.
Miroslava Knapková
Miroslava Knapková | Foto: Reuters

Brest - Tři české posádky vytěžily ze tří finálových startů na mistrovství Evropy v běloruském Brestu shodně stříbrné medaile.

Druhá místa obsadily skifařka Mirka Knapková, dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových a čtyřka bez kormidelníka Michal Horváth, Milan Bruncvík, Jakub Makovička, Jan Gruber.

Třetí žena ze srpnového mistrovství světa v Poznani Knapková obhajovala zlato z loňského ME, kde ovšem nestartovala legenda její disciplíny Jekatěrina Karstenová-Chodotovičová.

Šestinásobná světová šampionka si ovšem letošní mistrovství na domácí vodě nenechala ujít a zbytek pole deklasovala.

Slavná Běloruska vedla od startu do cíle a Knapkovou, jež s ní jako jediná dokázala držet krok, porazila o téměř čtyři sekundy. Třetí Julia Levinová z Ruska dojela do cíle až po 11 sekundách.

Nově sestavená sourozenecká dvojice Antošových naopak přišla o triumf až na posledních metrech po drtivém závěru Italek Laury Schiavoneové a Gabrielly Bascelliové.

Sestry spolu začaly jezdit teprve krátce před mistrovstvím světa, kde se blýskly pátým místem. Dnes dlouho sahaly po zlatu, vedly prakticky celý závod, ale i když měly ještě na 1500 metrech před Italkami náskok 1,31 sekundy, v závěru jim o půl sekundy podlehly. Bronz získaly Polky.

Také čtyřka bez kormidelníka neměla k triumfu daleko. Čtvrtá loď z Poznaně, kde byl v posádce byl místo Makovičky Milan Doleček, byla stejně jako sestry Antošovy po třech čtvrtinách trati v čele. Ani oni však nestačili na finiš soupeřů, v jejich případě Řeků. Třetí skončili Španělé.

Ve finále se dnes ještě představí čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jan Vetešník, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč.

 

Právě se děje

Další zprávy