Horečka v USA: Spoře oděné ženy se snaží hrát fotbal

Sport Sport, Red Spo
7. 9. 2009 8:22
Lingerie Football League vyvolala velké vášně
Ženský americký fotbal je přijímán s rozporuplnými reakcemi
Ženský americký fotbal je přijímán s rozporuplnými reakcemi | Foto: Internet

Miami - Spoře oděné ženy hrající americký fotbal. Zdá se vám to nemožné? Omyl, tento pátek se ve Spojených státech stala tato relativně kontroverzní novinka velkou událostí.

Na specifických hřištích totiž odstartoval vůbec první ročník tzv. Lingerie Football League, tedy ženské varianty proslulé NFL. A ačkoliv na ni většina tamější populace pohlíží s pomyslných úšklebkem, bude se muset naučit ji brát vážně.

Jednou ročně se v Americe zastaví čas při vysílání tzv. Superbowlu.

Letos by se měl zastavit dvakrát, přidá se k ní totiž i Lingerie Bowl. Značky deseti soutěžních klubů jsou výrazné, nejinak upoutávají pozornost i samotné názvy.  

Čtěte také: Rekord a velké drama. Super Bowl vyhrál Pittsburgh

A tak diváci mohou fandit svůdkyním ze San Diega, touze ze Dallasu, nebo například pokušitelkám z Los Angeles. I oficiální stránky celků připomínají spíše weby roztleskávaček, nežli sportovních klubů.

Nic se však nemění na tom, že zájem, a to zejména u mužské populace, je enormní. Zakladatel ligy Mitch Mortaza proto popsal tuto novinku jako "Disneylandem pro fotbalové fanoušky".

"Myslím, že to pro někoho může vypadat až příliš rozkošně, ale přesto je to fotbal a je to reálné," uvedla pro agenturu Reuters hráčka Miami Caliente Kaley Tuningová, jejíž tým zahájil sezonu zápasem proti Chicagu Bliss.

"Viděla jsem, jak si lidé řikají, že snad jde o vtip nebo co. To mě ale ponižuje a štve. Jsme skutečné atletky a těm, kteří nás neberou vážně, mohu jen vzkázat: Počkejte až nás uvidíte hrát," dodala.

Feministky se bouří

Že to nejsou plané sliby potvrzují však i jejich mužští kolegové.

"Byl jsem překvapen úrovní jejich hráčské vyspělosti. Umí opravdu velmi rychle běhat a třeba i hodit míč do vzdálenosti šedesáti yardů," tvrdí například quaterback z miamského celku Bob Hewko.

Přečtěte si také: Springsteen hrál na Super Bowlu a omlouval se za zradu

"Lidé budou asi v prvních zápasech chtít hlavně vidět hlavně krásné ženy, jak skáčí na trávník a jsou špinavé," říká kapitánka tamějšího celku Taira Turley, která také pracuje jako umělecká maskérka.

Tak to vypadá přímo na hřišti
Tak to vypadá přímo na hřišti | Foto: Internet

Vášnivé debaty však vzbuzují, vcelku podle očekávání, dresy. Pravdou je, že zase takovým množstvím ošacení se hráčky chlubit nemohou. Odpůrci proto zuří, nadšením nezáří ani sdružení Nezávislých žen.

Situace tak připomíná protestní akce proti ženským zápasům v bahně.

Feministická spisovatelka Courney Martin má například o celé novince radikálně jasno "Dají ženám šanci se začlenit do sportu, kde dříve neměli šanci, ale pouze tehdy, když jsou atraktivní a jsou ochotny nosit spodní prádlo," napsala.

Jenže v tom je právě ten vtip.

Zdá se totiž, že právě na těchto "dresech" je založená celá marketingová strategie nově vzniklé soutěže.

"Polovina lidí by to jinak vůbec nesledovala," připouští Tuningová. "Jasně, že někteří lidé nepřijdou, protože si budou myslet, že je to ponižující. Ale také nás navštíví skupina fanoušků, kteří si mohou říci: Wow, to je skutečný sport a oni vědí, co dělají," dodala.

Podívejte se na některá videa z Lingerie Football League (zdroj Youtube.com):

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy