Švédsko děkuje za záchranu běžce. Hrdiny odmění

Martin Jůzek
23. 8. 2009 14:15
Švédsko slibuje za událost z MS v OB velké poděkování

Miškolc - Švédsko slibuje velké poděkování pro trojici sportovních hrdinů, kteří na právě probíhajícím mistrovství světa v orientačním běhu zachránili život skandinávského reprezentanta.

Při pátečních štafetách v okolí maďarského Miškolce došlo k vážné nehodě, když vedoucí Martin Johansson upadl a do stehna se mu napíchla větev. Začal krvácet a nebýt soupeřů, byl by v ohrožení života.

Ovšem běžci z České republiky, Francie a Norska jej ošetřili a zavolali pomoc.

Čtěte dále: Drama na MS: Místo medaile zachránili život soupeře

Příběh sportovního fair play nadchl švédský tisk, který stejně jako vedení národního týmu velebí tyto sportovce. "Spása přišla od konkurentů. Byli kousek od medaile, ale přesto na ni zapomněli," píše tamní nejčtěnější list Aftonbladet.

Lékař švédské reprezentace poznamenal, že díky nim Johansson unikl vážnějšímu zranění.

Každý závodník měl sice při štafetě na sobě GPS-lokátor pro zvýšení atraktivity u divácké veřejnosti, nicméně než by pořadatelé vytušili problémy a než by se k němu dostali, hrozily by Johanssonovi komplikace.

Jak vypadá orientační běh? Podívejte:

"Ačkoliv jsem upadal do bezvědomí, pamatuji si na to celkem dobře. Moc jim děkuji," vzkázal z nemocnice čtyřiadvacetiletý běžec.

Spolu s trojicí Michal Smola, Anderse Nordberg a Thierry Gueorgiou vedl boj o zlato. Po nešťastném zranění museli všichni zapomenout na cenné kovy a Johansson bude muset zapomenout také na zbytek sezony.

Kvůli problémům s nohou se bude údajně léčit až tři měsíce.

Z nemocnice ho propustí nejdříve v pondělí, ale jen proto, aby odjel společně s národním týmem do Švédska. "Mám ve stehně velkou díru. Není to moc příjemné, když mi tu ránu čistí," dodal Johansson pro list SportExpressen.

Jisté je to, že na podzim přichystají jeho krajané oslavu.

Na počest tří zachránců. "Ještě nevíme, jak to provedeme, ale bude to velké," řekl manažer výpravy Pekka Nikulainen.

 

Právě se děje

Další zprávy