Drama na MS: Místo medaile zachránili život soupeře

Martin Jůzek
22. 8. 2009 12:00
Příběh sportovního fair play z MS v orientačním běhu

Miškolc - Neuvěřitelný závěr měl páteční závod štafet na mistrovství světa v orientačním běhu v maďarském Miškolci. Jeden z favoritů se vážně zranil a když to viděli jeho soupeři, neváhali mu pomoci.

Přestože tak přišli o skoro jistou medaili.

A mezi těmi, kteří byli ve hře o vítězství a přesto se nehnali do cíle, byli i Češi. Do role zdravotníka se na chvíli převtělil reprezentant Michal Smola.

Blížilo se rozuzlení štafet na světovém šampionátu, na němž už ve středu Dana Brožková získala zlato na krátké trati.

Čtěte dále: Češi mají zase titul. Brožková doběhla pro další zlato

Také ve štafetách měli čeští orientační běžci medailové ambice. Potvrzovali to v pátek jak na prvním, tak i na druhém úseku, kde bojovali Tomáš Dlabaja a Jan Procházka, který předával finišmenovi Smolovi na třetí pozici.

Zlínský závodník dával fanouškům naději, že z Maďarska neodjedou muži s prázdnou. Jenže to ještě nikdo netušil, co se stane.

Štafety se změnily v boj o přežití, alespoň tedy pro švédského reprezentanta Martina Johansson. Krátce před cílem se zranil a těžko odhadnout, co by se dělo, kdyby blízko něj nebyli další tři běžci.

Johansson byl celý od krve

Pomoc přišla od Anderse Nordberga z Norska a Thierryho Gueorgioua z Francie, k nimž se přidal i Smola.

"Najednou jsem viděl Martina Johanssona, jak leží na zemi. Nejdřív jsem si myslel, že si zvrtnul kotník, ale pak jsme viděli, že má ve stehně zaražený klacek, tlustý tři cenťáky, deset cenťáků hluboko a je celý od krve," vysvětlil sedmadvacetiletý Čech.

Jak vypadá orientační běh? Podívejte:

Švéd na tom byl hodně špatně. Vítěz letošního závodu O-Ringen, nejznámějšího závodu v orientačním běhu na světě, jehož se každoročně účastní tisíce lidí, je ale podle posledních zpráv mimo ohrožení života.

"Začal upadat do bezvědomí, tak jsme tam s Thierrym zůstali, odnesli ho na cestu a čekali jsme. Anders Nordberg běžel zavolat pomoc. Ale než přijeli, tak to bylo úplně šílené," popsal český reprezentant.

Sanitka jej odvezla do nemocnice. Poslední zprávy naštěstí hovoří o tom, že zraněný Johansson není v ohrožení života.

Smůla Gueorgioua č. 2

Znáte snad lepší příběh fair play?

Štafety Norska, Francie a České republiky závod nevzdaly, poté, co závodníci pomohli soupeři, doběhli svou trať a společně se objevily v cíli. Na 25., 26. a 27. místě, které obsadil český tým.

Thierry Gueorgiou
Thierry Gueorgiou | Foto: WOC

Málokoho zajímalo, že nakonec vyhráli Švýcaři před Ruskem a Finskem.

"Jste pro nás všechny inspirací. Co jste udělali, to byl úžasný příklad pravého sportovního ducha," pochválil trojici Åke Jacobson, šéf Mezinárodní federace orientačního běhu (IOF), jenž děkoval i za svého krajana Johanssona.

Zvláště smutný musel být Thierry Gueorgiou. Už podruhé za sebou mu medaile ze štafety unikla, aniž by za to mohl on sám.

Minulý rok hostila šampionát Česká republika a právě francouzský fenomén současného orientačního běhu byl na první pozici. Kilometr před cílem však vdechl včelu, nemohl téměř dýchat a musel být převezen vrtulníkem do nemocnice.

Čtěte také: Měl kilometr ke zlatu. Pak ho bodla včela a byl konec

 

Právě se děje

Další zprávy